Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzame sla proeven in hartje Berlijn?

De oppervlakte van de aarde is eindig; grondstoffen kunnen op raken en de opnamecapaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent haar grenzen. Dit is een onderwerp wat menig mens bezighoudt. Ook internationale kunstenaars Wapke Feenstra, Kathrin Böhm en Antje Schiffers, die allen op het platteland opgroeiden, hebben zich het afgelopen jaar bezig gehouden met duurzaamheid. Ze zijn gevraagd een bijdrage te leveren aan het Über Lebenskunst Festival welke plaats vindt van 17 tot en met 21 Augustus in Haus Der Kulturen der Welt in hartje Berlijn. Een jaar lang eten verzamelen en contacten leggen met producenten om in 5 dagen ruim 5000 mensen te voeden is wat project ‘Vorratskammer’ van de kunstenaars het afgelopen jaar heeft gerealiseerd.

Iedereen weet dat duurzaamheid een ontwikkeling is die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar brengen. Daarom heeft de Kulturstiftung des Bundes een festival georganiseerd om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen. Tientallen kunstprojecten zoals concerten, films, creatieve oplossingen voor duurzame problemen en performances die zich allen uiteenzetten voor duurzaamheid zullen de bezoekers aantrekken.



Vorratskamer is één van de aanwezige kunstprojecten met als curiositeit; drijvende sla op een unieke locatie midden in Berlijn. Wat deze sla, geteeld met het Dry Hydroponic-systeem, zo bijzonder maakt is dat er geen water of voedingsstoffen verloren gaan door uitspoeling in de bodem. De sla is tijdens de teelt altijd voorzien van de juiste hoeveelheid water en voeding. Dit levert sterke en smaakvolle planten op die tijdens de teelt geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Het Dry Hydroponics teelsysteem is een innovatie van Viscon en Cultivation Systems waarbij duurzaamheid voorop staat. Rijk Zwaan heeft hier een rol ingespeeld door middel van sponsoring van de jonge sla planten. Door deze sla ter plaatse te telen, te tonen, te verwerken, te laten proeven en te bespreken tijdens de speciaal georganiseerde openbare gespreksronden zal deze technische innovatie niet snel vergeten worden in de beeldvorming over de stadslandbouw. Ook bij een zomers festival hoort een goede ‘drijvende’ salade op het menu te staan.

De sla-oogst start tijdens de opening van het festival op 17 Augustus rond 19.00 in de vijver voor het Haus der Kulturen der Welt en zal een eyecatcher van het festival zijn.
Publicatiedatum: