Aardappelen bevatten veel voedingsvezels
Aardappelen zijn bovendien een belangrijke bron van samengestelde of complexe koolhydraten (vooral zetmeel) die onze voornaamste energieleveranciers zijn. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan dat minstens 55% van de dagelijkse energie-inname zou bestaan uit koolhydraten, en dan hoofdzakelijk samengestelde koolhydraten, en maximaal 30% vet. Nu is dat vaak het omgekeerde. Dat betekent concreet dat we dagelijks gemiddeld vier à vijf gekookte of gestoomde aardappelen (200 tot 350 g) moeten eten, afhankelijk van leeftijd, gewicht, geslacht en fysieke activiteit.
Aardappelen bevatten ook voedingsvezels, vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. In tegenstelling tot granen zijn aardappelen bijvoorbeeld zeer rijk aan kalium en vitamine C. Een portie gekookte aardappelen levert ongeveer 40% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium. Het gehalte aan antioxidanten in aardappelen zou vergelijkbaar zijn met dat van broccoli en veel hoger liggen dan bv. paprika’s, wortelen en uien.
Aardappelen bevatten evenveel voedingsvezels als volkoren deegwaren. Rijst bevat minder vezels. Koude gekookte aardappelen bevatten dankzij de vorming van extra resistent zetmeel tijdens de afkoeling, meer vezels dan warme aardappelen. Gekookte aardappelen hebben ook een hoge "satiety index" (SI). Wie voedingsmiddelen eet met een hoge SI, zal na de maaltijd minder snel opnieuw honger krijgen, zijn toevlucht nemen tot tussendoortje of meer eten bij de volgende maaltijd. Een belangrijk aandachtspunt in een samenleving waar tussendoortjes en snacks aan belang winnen.
Hoe meer bewerkingen aardappelen ondergaan, hoe minder voedingsvezels en vitaminen ze bevatten. Gekookte en gestoomde aardappelen krijgen volgens de voedingsaanbevelingen daarom de voorkeur. Zodra aardappelbereidingen meer dan 30 energieprocent vet bevatten (bv. frieten, kroketten en chips) verhuizen ze in de voedingsdriehoek naar de restgroep. Dit zijn voedingsmiddelen die strikt genomen niet nodig zijn in een evenwichtige voeding. Hoewel deze voedingsmiddelen niet essentieel zijn, zijn ze niet verboden. Er wordt aangeraden ze slechts met mate te gebruiken.
Bron: Gezondheid.be