Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Officiële verklaring Productschap Tuinbouw:

Nederlandse kasgroenten schoon - 6 redenen:

De kans dat onder glas geteelde vruchtgroenten (o.a. komkommers, tomaten,
paprika, aubergines en diverse slasoorten) van Nederlandse herkomst besmet
kunnen raken met de EHEC-bacterie is vrijwel uitgesloten, meldt het Productschap Tuinbouw in haar officiële verklaring. Uiteraard hebben wij onderzocht of besmetting met de EHEC-bacterie ook bij onze producten kan optreden. Onderstaand noemen wij 6 redenen waarom deze besmettingskans zo klein is.

Verschillende factoren maken dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat besmetting met
EHEC-bacterie in onder glas geteelde producten uit Nederland kan optreden:
  1. Bemesting: In het productieproces van kasgeteelde vruchtgroenten (o.a. komkommers, tomaten, paprika, aubergines en diverse slasoorten) wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke mest waardoor besmetting met deze bacterie hoogst onwaarschijnlijk is.
  2. Watergebruik: Besmetting via water is ook uiterst onwaarschijnlijk: in de (vrucht)groenteteelt onder glas wordt vrijwel uitsluitend water gebruikt dat uit gesloten circuits afkomstig is.
  3. Groeimedium: In de vruchtgroenteteelt onder glas wordt op substraat geteeld, o.a. gemaakt van Duits basalt. De irrigatie vindt plaats door middel van druppelsystemen. Door dit systeem vindt ook de bemesting plaats. Het groeimedium, ook wel steenwolmat genoemd, zit verpakt in een plastic omhulsel. Het water met de voeding wordt op het medium gedruppeld en vervolgens geabsorbeerd. Er wordt geen dierlijke mest gebruikt.
  4. Teelttechniek: De meeste kasgeteelde (vrucht)groenten worden in/op ‘goten’ geteeld. Deze goten bevinden zich op 30 tot 40 cm van de bodem. De bodem op zich is bedekt met folie of soms beton. Er is geen contact tussen het product en de bodem mogelijk.
  5. Logistiek: Nederland heeft een Early Warning Response systeem waaraan handelaren, telersverenigingen en pakstations duizenden meetgegevens verstrekken. Hiermee kunnen controles zeer gericht worden gestuurd. Producten zijn binnen 4 uur traceerbaar tot op telerniveau
  6. Voedselveiligheid: Alle teelt- en productielocaties van gecertificeerde Nederlandse bedrijven zijn voorzien van de strengste certificeringen. Alle teeltbedrijven zijn minimaal GlobalGAP gecertificeerd. Ook pakstations en distributiecentra beschikken over de strengste certificeringen als HACCP, BRC, IFS. Binnen deze certificeringen, die jaarlijks middels onafhankelijke audits geaccrediteerd worden, is ruime aandacht voor fytosanitaire hygiënemaatregelen. Daar waar gebruik gemaakt wordt van handenarbeid gelden de strengste persoonlijke maatregelen die contaminatie met menselijke en/of dierlijke bacteriën voorkomen.
Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: