Oogst van de Opperdoezer Ronde uit de vollegrond van start
De oogst is dit jaar door de hoge temperaturen van de laatste weken wat eerder op gang gekomen dan vorig jaar. Momenteel worden de aardappelen gerooid die tijdelijk bedekt zijn geweest met plastic om de oogst te vervroegen. Ze worden meestal met de hand gerooid, omdat de schil vrij kwetsbaar is, meldt Smeding in haar nieuwsbrief aan de foodservice.
De Opperdoezer Ronde is een smaakvolle vaste aardappel die uitsluitend geteeld wordt rondom het Noord-Hollandse dorp Opperdoes door zo’n 30 telers op een oppervlakte van ca. 160 hectare. Het is een geel/witvlezige aardappel met onregelmatig gevormde, ovaalronde en diepogige knollen, en een vrij laag zetmeelgehalte. Deze exclusieve aardappel is niet alleen gekookt erg lekker, maar gebakken smaakt deze aardappel ook voortreffelijk. De bijzondere smaak krijgt de Opperdoezer Ronde door de typische Noord-Hollandse zavelgronden waarin ze geteeld worden en mede daardoor wordt de Opperdoezer Ronde door aardappelkenners en vooraanstaande culinaire specialisten beschouwd als een ware delicatesse.
De Opperdoezer Ronde kunt u met of zonder schil koken, voor de smaak maakt dit niet veel uit. Zonder de schil koken is natuurlijk iets meer werk. Kookadvies: breng de aardappelen volledig onder water aan de kook en laat ze dan zachtjes 15 minuten doorkoken. Daarna de aardappelen afgieten en klaar. Wanneer ze niet op de juiste manier worden gekookt, kunnen ze uit elkaar gaan vallen. In eerste instantie hebben wij ze alleen los in kistjes van zes kilo.
Bron: Nieuwsbrief Smeding