Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CBL presenteert CBL-Hygiënecode 2011

Op 22 maart presenteerde het CBL de vernieuwde CBL-Hygiënecode aan de CBL-leden. De in deze hygiënecode omschreven procedures zijn een uitwerking van de wettelijke voorschriften die van toepassing zijn op de behandeling en het vervoer van levensmiddelen en -ingrediënten Het zijn procedures en voorschriften die gericht zijn op de bescherming van de volksgezondheid. In de CBL-Hygiënecode 2011 zijn de processen beschreven die in de meeste supermarkten voorkomen. Per processtap en eventueel per afdeling zijn alleen die CCP's en basisvoorwaarden opgenomen die van toepassing zijn. Deze hygiënecode gaat alleen over zaken die een negatieve invloed zouden kunnen hebben op de voedselveiligheid.
 
Tijdens de presentatie worden de belangrijkste verschillen met de oude CBL-Hygiënecode aangegeven. Zo is er een risico-analyse uitgevoerd voor de gehele supermarktbranche waar voorheen iedere supermarktorganisatie dit voor zichzelf moest (laten) doen. Daarnaast is het aantal kritische beheerspunten (CCP's) teruggebracht van ruim 20 tot 2.
 
Met de door de minister van VWS goedgekeurde versies uit 1996 en 2002 is inmiddels ruim 14 jaar praktijkervaring opgedaan. Bovendien is er op het gebied van HACCP veel veranderd en tot helderheid gekomen. De praktijkervaring en de evaluatie van de oude code zijn met hulp van de deskundigen van de CBL leden verwerkt in de nieuwe CBL-Hygiënecode.
 

Training

Aandacht voor hygiëne, de juiste behandeling van producten en de controle hierop moet een vast onderdeel van het dagelijks werk zijn. Opleidingen en regelmatige trainingen van de medewerkers en de supermarktmanager zijn hiervoor noodzakelijk. Het CBL ontwikkelde hiervoor de e-learningmodule "Voedselveiligheid heb je zelf in de hand", die medewerkers kunnen volgen via: www.supermarkt.nl/CBL%20Hygienecode/ De training over voedselveilig werken en de CBL-Hygiënecode wordt afgesloten met een persoonlijk certificaat bij succesvol afronden van de bijbehorende toets.
 

Inhoud van de CBL-Hygiënecode

De CBL-Hygiënecode beschrijft de algemene eisen voor de inrichting van supermarkten in hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 is een algemeen hoofdstuk en voor iedere supermarktmedewerker van toepassing. Dit hoofdstuk gaat in op persoonlijke hygiëne, reiniging en desinfectie en definities voor de houdbaarheidsdatum. Hoofdstuk 3 gaat over de ontvangst van goederen. In hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de opslag van levensmiddelen Hoofdstuk 5 bestrijkt de afzonderlijke afdelingen waar producten bewerkt worden, bijvoorbeeld op de versvlees- en bakkerijafdeling. Verkoop wordt toegelicht in hoofdstuk 6 en in hoofdstuk 7 de eisen voor de thuisbezorging. Hoofdstuk 8 gaat in op de eisen voor distributiecentra en transport. Hoofdstuk 9 beschrijft de verificatie van het HACCP-systeem en de procedures betreffende klachten en recalls.
 

Bestellen

De CBL-Hygiënecode is te bestellen via secretariaat@cbl.nl De kosten bedragen € 12,50 voor CBL leden en € 95,- voor niet CBL leden. Beide prijzen exclusief verzendkosten.
 
Publicatiedatum: