Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in de regio La Rioja

Spanje: kou oorzaak artisjoktekort

De kou van de laatste dagen in november en de eerste dagen van december zorgde voor een totaal gebrek aan artisjokken. "Als ik goed zoek, vind ik er misschien een stuk of 6" zegt Julio Díez, teler in La Rioja in Spanje.

Er zijn meer Spaanse telers die zich in dezelfde situatie bevinden. Ze weten wat het is om artisjokken te zien die bijna klaar zijn om geoogst te worden die uiteindelijk niet worden vermarkt. In maart komen de artisjokken van het lente-seizoen pas weer. De reden van de mislukte artisjokoogst is het feit dat de temperatuur verschillende dagen daalde naar tot -4 ºC wat niet goed is voor de producten. Teler Díez geeft aan dat hij in november al vier keer had geoogst, maar sinds de kou niet meer: "Er is er geen één, ze zijn allemaal zwart".

Bijna elk jaar hetzelfde

Steeds minder telers gaan artisjokken telen in de winter. "Het is altijd hetzelfde, met uitzondering van sommige jaren." In de regio Tudela is het wel mogelijk, daar ligt de temperatuur 4 of 5 graden hoger dan in La Rioja.

De prijs van de artisjokken steeg vanaf het einde van november. In het begin van de maand was de prijs 1,90 per door, maar de derde week van november bereikte deze 2,40. Aangezien er weinig werd geoogst hebben telers weinig voordeel van de hoge prijzen.

Bron: Larioja

Publicatiedatum: