Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bavo van den Idsert verwacht jaarlijkse groei van 15-20%

'Biologisch gaat komende jaren nog grote stappen zetten'

Tholen – De secretaris van de Vereniging van biologische producenten en handel, Bavo van den Idsert, ziet ondanks de goede groeicijfers nog voldoende groeimogelijkheden. Zo is er volgens hem in de maatschappij grote behoefte aan de integrale systeembenadering die biologisch biedt. "Dit leidt tot een aantal meerwaarden, bijvoorbeeld een gezondere bodem, schoner water en meer diervriendelijkheid. En daar is grote behoefte aan. Hierop moet de focus liggen."

Bavo verwacht dat de groei van de biologische sector de komende jaren verder doorzet. "Er zijn geen voortekenen dat de groei in 2011 zal afnemen, als je het mij vraagt, gaat bio de komende jaren juist nog grote stappen zetten. Volgens een aantal biologische producenten is het zelfs realistisch dat de sector binnen twee tot vier jaar kan gaan verdubbelen." Zelf verwacht hij in de toekomst een jaarlijkse groei van 15 tot 20 procent.

Distributie blijft knelpunt

Voor Bavo blijft de distributie het grootste knelpunt, al merkt hij hierin zeker verbetering. "Distributie betekent voor mij hoe toegankelijk een product is voor de consument. De ideale situatie is wanneer biologisch op iedere hoek van de straat, in alle supermarkten en in alle bedrijfsrestaurants terug te vinden is. Dan ligt de potentie drie tot vier keer hoger dan nu."

Hij erkent dat de afgelopen drie jaar al een goede tendens is ingezet, biologisch is in steeds meer supermarkten te vinden en dus breder verkrijgbaar. "Ook werkt de enorme vernieuwingsdrang binnen de natuurvoedingswinkels drempelverlagend. Er is een stevige categorie moderne bio-winkels ontstaan die wekelijks meer dan 40.000 euro omzetten."Voor een voorspelling van de toekomst kijkt hij vaak naar Duitsland. "Zij lopen namelijk een aantal jaar voor op ons. De vernieuwingsslag in de bio-winkels was in ons buurland bijvoorbeeld al in 2001/2002 merkbaar. Bij ons begon dit pas echt in 2005."

Volg buitenlandse ontwikkelingen

Nederland ontkomt er niet aan om te kijken naar de ontwikkelingen in andere landen. Dit kan de nodige invloed hebben op de situatie in onze biologische sector. Volgens Bavo hoeft wat dat betreft alleen gekeken te worden naar het groeiende handelscircuit in landen die voorheen alleen produceerden.

"Ik verwacht dat belangrijke grondstofleverende landen, zoals China en Brazilië, de komende jaren de verschuiving gaan maken van exporteren naar importerend. Daardoor zal er meer behoefte aan bio-landbouw komen in de landen die tot nu toe vooral importerend zijn, zoals veel EU-landen. Je ziet het areaal biologische landbouw in Frankrijk momenteel al explosief stijgen, evenals in een aantal Oost-Europese landen. Daar liggen nog enorme productiemogelijkheden, maar ook in Nederland zelf de biologische landbouw verder terrein gaan winnen."

Voor meer informatie:
Bavo van den Idsert
VBP
[email protected]
www.vbpbiologisch.nl