Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienteler Adri Driedijk:

"Betere afzetkansen met ethyleen"

Uienteler Adri Driedijk uit Colijnsplaat heeft zijn uien dit jaar voor het eerst met ethyleen bewaard. Het verzoek om de uien met ethyleen te bewaren, kwam via uienpakstation JWK, dat hierom was benaderd door een Duitse afnemer. "In Duitsland is het kiemremmingsmiddel MH niet toegestaan. Om die reden stappen Duitse afnemers al vroeg in het seizoen over op uien uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Als wij er echter in slagen om een alternatief aan te reiken, biedt dat perspectieven,” vertelt Adri Driedijk.

Zijn eerste ervaringen zijn zonder meer positief: "Mijn uien kwamen afgelopen seizoen opvallend mooi uit de kistenbewaring. Ik had minder gewichtsverlies dan anders en de kleur van de uien was nog bijzonder mooi." Een ander voordeel is dat de temperatuur
in mijn mechanische bewaring veel constanter blijft. "De uien zijn daardoor veel meer in rust. Er wordt minder warmte geproduceerd en de energiekosten zijn lager."

Voor definitieve conclusies vindt Adri Driedijk het nog te vroeg: "Die kun je niet baseren op één seizoen. Wel staat al vast dat ik ook in het nieuwe seizoen uien ga bewaren met ethyleen. Hier is ook een schone taak voor de sector weggelegd om meer onderzoek te doen naar bewaring met ethyleen. Als de ervaringen zoals ik die heb structureel van aard zijn, dan verbetert dit onze afzetkansen."

Bron: Uienmagazine, De Groot & Slot
Publicatiedatum: