Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Totale mkb-afzet groeit met 1,75%"

Afzet horecabranche stijgt 0,25% in 2011

De afzet van de horecabranche neemt in 2011 toe met 0,25 procent, het aantal zelfstandigen zal tegen de trend in afnemen. Dat blijkt uit het rapport 'Algemeen beeld van het mkb in de marktsector in 2010 en 2011' van het EIM. Voor het totale midden- en kleinbedrijf (mkb) was in 2009 een sprake van een daling van zes procent van de afzet en in 2010 van een stijging van 0,25 procent. In 2011 zal de afzet van het totale mkb licht verder groeien met 1,75 procent, geeft de site Horecaentree.nl aan.

Terughoudend

EIM: "Ondanks dat het consumentvertrouwen weer voorzichtig toeneemt (dit in tegenstelling tot wat het CBS zegt, red.) is de consument terughoudend. Dat uit zich in een beperkte groei in de detailhandel (0,5 procent) en de horeca (0,25 procent) in 2011." In 2010 was de afzetontwikkeling van de horecabranche nog -2,75 procent.

Trendmatig

"De horeca-afzet is drie jaar op een rij (2008, 2009 en 2010) afgenomen. Vooral in de restaurantsector wordt zowel consumptief als zakelijk minder besteed. In de caf├ęsector wordt trendmatig minder uitgegeven. De conjuncturele situatie versterkt de neerwaartse trend." "Vanaf 2011 wordt de opwaartse trend in de horeca weer opgepakt, maar de groei zal dus nog wel beperkt zijn. In 2011 zal de hotel- en restaurantsector iets aantrekken, maar de daling van de drankensector zal doorzetten."

Zelfstandigen

Verder blijkt uit het rapport dat het aantal zelfstandigen in 2009 afnam met 2,75 procent, in 2010 nam het aantal weer toe. "Doordat het lastiger is om een vaste baan te vinden, kiest een deel van de mensen voor het zelfstandig ondernemerschap. Ook mensen die geconfronteerd zijn met een ontslag of betrokken zijn bij een reorganisatie, zoeken vaker naar mogelijkheden om toch aan het werk te blijven, bijvoorbeeld als ondernemer."

Het aantal zelfstandigen zal in 2011 in het volledige mkb toenemen, maar dat geldt dan weer niet voor de horecabranche, detailhandel en autosector. "Dit zijn sectoren die worden gekenmerkt door verzadigde markten. Kostenbeheersing en schaalvergroting staan in deze sectoren centraal, waardoor er voor kleinere bedrijven en voor zelfstandigen minder plaats is.

Bron: Horecaentree.nl
Publicatiedatum: