Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Theo Douven: "een gangbare vorm van telen"

Ruim 290.000 kilo Milieukeur blauwe bessen

Als allereerste Milieukeur gecertificeerde blauwe bessenteler wil Douven Blauwe Bessen BV aan de consumenten en afnemers laten zien dat zij veel extra’s doen voor het milieu en het Maatschappelijk verantwoord Ondernemen (MvO). "Milieukeur heeft veel meer in huis dan andere keurmerken waardoor Milieukeur voor consument en afnemers een herkenbare meerwaarde oplevert", aldus Theo Douven.Sinds 2008 is het voor de blauwe bessentelers mogelijk om hun producten voor Milieukeur te laten certificeren. Douven vertelt dat ze sindsdien geleidelijk de bedrijfsvoering aan de Milieukeureisen hebben aangepast. "Omdat we ook wilden zien hoe deze veranderingen in de praktijk uitpakten, had dit nogal wat tijd nodig. Daarnaast waren we de eerste blauwe bessenteler die voor dit certificaat ging, zodat we niets aan onze collega-bessentelers konden vragen en alles zelf moesten uitzoeken".

Uiteindelijk werpt het wel zijn vruchten af en is Douven erg tevreden over het huidige resultaat. "We hebben een gangbare vorm van telen bereikt die wordt afgedekt met het Milieukeurcertificaat dat ergens voor staat. Mensen hechten steeds meer waarde aan het feit dat ze een product kopen waarvan ze weten dat dit duurzaam geproduceerd is. "Afnemers zochten naar een segment tussen de gangbare of traditionele teelt en biologisch in. Wij voorzien in dit tussensegment met Milieukeur."Geïntegreerde gewasbescherming

Voor de blauwe bessensector zijn maar weinig gewasbeschermingsmiddelen toegelaten. "Wij maken voor ziektebestrijding hoofdzakelijk gebruik van natuurlijke vijanden", vertelt Douven. "Boven de grond hebben we verschillende lokvallen geplaatst, zodat we precies weten welke schadelijke insecten aanwezig zijn. Vervolgens kunnen we hierop natuurlijke bestrijders inzetten. Samen met een biologisch bestrijdingsbedrijf testen we in de praktijk wat de effecten van natuurlijke bestrijding voor de toekomst kan betekenen."

Vergaande protocollen

In 2003 werd de teler voor GlobalGap gecertificeerd en een jaar later ook voor Tesco Nature’s Choice TNC, tegenwoordig Nurture-standaard genoemd. In augustus dit jaar werd daar als derde certificaat ook Milieukeur aan toegevoegd. Om aan alle eisen van deze drie certificatieschema’s te voldoen moesten de meest vergaande eisen in een bedrijfsprotocol worden verwerkt. "Daarom duurde het even voordat we ook de Milieukeurcertificering helemaal rond hadden", legt Douven uit. "We moesten alle procedures op elkaar leggen en we gebruiken alleen de middelen die in alle drie de certificeringen zijn toegestaan."

Eigen label

Douven Blauwe Bessen BV heeft een eigen label ontwikkeld onder de naam B-Berry. B-Berry staat voor Original Blueberry Products. Douven: "We proberen de klant 365 dagen per jaar producten van blauwe bessen aan te bieden. Daarom hebben we naast de verse, diepvries, gedroogde en gepureerde blauwe bessen ook de blauwe bessen verwerkt tot sap, wijn, likeur, siroop of jam. We kunnen tussen eind juni tot september oogsten. Daarnaast beginnen we ook met glasteelt in een onverwarmde kas, waardoor we ongeveer zes weken vroeger kunnen oogsten. Na september kunnen we – afhankelijk van het ras - de verse Milieukeurbessen zo’n zes tot acht weken bewaren. We leveren veel verse bessen aan supermarkten in binnen- en buitenland. “Milieukeurcertificering heeft ook aan de wieg gestaan van onze relatie met MijnBoer, dat is een duurzame lijn versproducten van groothandel in groenten en fruit Smeding uit Sint Annaparochie. Smeding is exclusief leverancier van Sligro van groenten en fruit. Ook de ambulante handel en lokale groenteboeren behoren tot onze vaste klantenkring."Rassen

Er staan verschillende soorten rassen op de percelen van Douven. "In totaal beslaat ons bedrijf 25 hectare, waar op elke hectare zo’n 3500 struiken staan", aldus Douven. “Bij een volwassen aanplant levert dit zo’n tien ton blauwe bessen per hectare per jaar op. Van enkele oudere rassen wordt vooral jam of sap gemaakt. De nieuwe planten zijn vaak milieuvriendelijker te telen, doordat de ziektegevoeligheid minder is, de smaak en houdbaarheid zijn beter en de bessen hebben een hardere bite. Voor de verse productie gebruiken we steeds meer nieuwe rassen, omdat de consument qua smaak steeds meer verlangt."

Andere telers

Milieukeurcertificering biedt volgens Douven zeker kansen voor de branche. Volgens hem wordt er door collega blauwe bessentelers veel over verduurzaming van de blauwe bessenteelt gesproken. "Ik denk dat de meesten nog even de kat uit de boom kijken maar ik hoop dat velen de overstap uiteindelijk toch zullen maken. Een natuurlijk, gezond en heerlijk product als blauwe bessen moet ook milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord geteeld worden."

Voor meer informatie: www.b-berry.nl

Bron: Nieuwsbrief Stichting Milieukeur
Publicatiedatum: