Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ABN-Amro:

"Weer van grote invloed op aardappelmarkt"

Gedurende vele jaren zal nog worden nagepraat over het aardappeljaar 2010. De koude lente, de hete zomer en het natte najaar hebben veel invloed gehad op de productie. De opbrengst per hectare is in 2010 kleiner dan het meerjarige gemiddelde doordat de aardappelen laat zijn gepoot en minder groeizaam weer hebben gehad. Het areaal consumptieaardappelen op klei is in 2010 licht gestegen (+3%) tot 50.985 hectare. In bepaalde delen van Nederland zijn niet alle aardappelen uit de grond gekomen door de natte herfst. Per saldo zal de oogst in 2010 circa 10% kleiner zijn dan in het jaar ervoor. Dat analyseert Thijs Pons van ABN-Amro in de onlangs verschenen 'Agrarisch Nieuws' van de bank.



De kwaliteit van de aardappelen is minder goed door de late oogst, terwijl de gevolgen van doorwas meevallen. Het is onduidelijk hoe goed de bewaarbaarheid van de onder natte omstandigheden gerooide aardappelen is. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is de productie teruggelopen. Ondanks de forse toename van het areaal laat de productie in België ook een daling zien. Per saldo is de oogst in de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen in de EU ruim 8% kleiner dan in 2009.

De aardappelverwerkende industrie heeft de afgelopen maanden veel aardappelen geïmporteerd voor de verwerking tot aardappelproducten. De bedrijven hebben voor het seizoen 2010/11 niet voldoende aardappelen gecontracteerd om de verwerkingscapaciteit optimaal te benutten. Hiertoe moeten nog aardappelen in binnen- of buitenland worden bijgekocht. De industrie neemt een afwachtende houding aan en kijkt hoe de aardappelmarkt zich ontwikkelt.

De afzetmogelijkheden van aardappelen op buitenlandse markten zijn momenteel goed. Rusland is een belangrijke afnemer van Nederlandse aardappelen, doordat de oogst gedeeltelijk is mislukt. Om fytosanitaire redenen vindt de export naar Rusland niet alleen rechtstreeks plaats maar ook via België en via Polen. Daarnaast laat de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een forse groei zien. Een aantal factoren heeft tot een hoger prijsniveau voor aardappelen in het najaar van 2010 geleid: de kleinere productie in de belangrijkste aardappelproducerende landen in West-Europa, de onzekerheid of alle aardappelen konden worden gerooid, het kwaliteits- en bewaarbaarheidsvraagstuk en de grote vraag uit het buitenland. Naar
verwachting zal de stemming op de aardappelmarkt de komende maanden prijshoudend zijn, mede doordat de aardappelverwerkende industrie naast de gecontracteerde aardappelen nog aardappelen bij zal kopen om de verwerkingscapaciteit optimaal te benutten.

Bron: Agrarisch Nieuws, ABN-Amro
Publicatiedatum: