Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johannes Lachi van Exotimex:

"Licenties in gevaar bij stijgende referentievolumes knoflookimport"

Tholen – Knoflookimporteurs uit de Europese Unie werken al jarenlang met vaste referentievolumes voor de aanvraag van import. Van 2005 tot en met 2009 zijn de aangevraagde volumes met 40.414 ton toegenomen. "Daar zit een luchtje aan", meent Johannes Lachi van Exotimex. “Om aanspraak te maken op deze referentiehoeveelheden zal een bedrijf in het verleden met lopende jaren gewerkt moeten hebben. Want als voor een vast referentiejaar is gekozen, dan zouden de aangevraagde volumes stabiel blijven."“Omdat de hoeveelheden ieder jaar nog stijgen, zou het zo moeten zijn dat bedrijven ieder jaar meer op B-licentie inklaren, en wel een hoeveelheid die inmiddels groter is dan het totale quota. In 2009 is namelijk 40.414 ton meer aangevraagd dan in 2005. Om in 2010 ook 40.414 ton meer aan te vragen dan in 2005 moet er in 2010 minimaal 32.385 ton op B-licentie worden ingeklaard daar de toewijzing op een hoeveelheid van 40.414 ton ongeveer 8082 ton is (20% gemiddelde toewijzing)”, somt Johannes op.Daar het blijkt dat ook in 2010 weer meer aangevraagd wordt dan in 2009 zou er meer dan 40.000 ton op B-licentie Europa binnen gebracht dienen te worden”, vervolgt Johannes. “Daar de marktprijzen de afgelopen jaren normaal zijn geweest, zou dit een reden zijn om de licentie af te schaffen daar dan zou blijken dat de geïmporteerde hoeveelheden de markt niet schaden en de markt bereid is om voor 40.000 ton een heffing van EURO 1200 per ton te betalen. Helaas kan ik dit niet geloven. Het zou hier dus gaan om EURO 48.000.000,00 extra heffingen voor Brussel. En dat zou toch na te gaan moeten zijn!"

De importeur is er al lange tijd mee bezig om via het Productschap Tuinbouw en Frugi Venta de cijfers vanuit Brussel inzichtelijk te krijgen. “Als die referentiehoeveelheden kloppen, zou er al meer knoflook geïmporteerd moeten zijn, dan er op de markt aanwezig is. En als er meer knoflook de markt opkomt buiten China om, dan hadden wij dat echt wel geweten. Zodra er 5.000 ton meer knoflook uit China komt, dan weten wij dat. Ik vraag al jaren aan Brussel naar de aanvraagcijfers per lidstaat, maar krijg daar geen vinger achter."“Mijn angst is dat als deze ontwikkelingen niet stoppen of opgehelderd worden, dan wij de komende jaren zeer weinig licenties zullen krijgen. Wij mogen de komende jaren nog ons gemiddelde aanvragen. Als er dan toch bedrijven zijn, die dan ook weer 10.000 ton meer kunnen aanvragen, dan wordt de verdeling van de licenties wel erg krom”, zegt Johannes. Dat we de klok niet terug kunnen draaien is mij duidelijk. Het zou al een verademing zijn als de situatie van 2010 in ieder geval stabiliseert, zodat op de aanvragen van 2011 ongeveer 90-100% wordt toegewezen."

Huidige knoflookmarkt

“De prijzen van de knoflook van Europese A-kwaliteit zijn momenteel weer stijgende in China”, vertelt Johannes. "Zo duur als de knoflook dit jaar was, is nog nooit gebeurd. Volgend jaar zal de oogst vele malen groter zijn. Ik verwacht dat de prijs van de Chinese knoflook zal dalen, maar zeker niet naar het niveau van twee jaar geleden."Johannes gelooft dat China altijd een grote speler in de knoflookmarkt zal blijven. "Maar we moeten in Europa niet vergeten dat landen als Brazilië, India en China geen derdewereldlanden meer zijn. Deze landen zijn dermate in ontwikkeling dat alle producten voor de lokale bevolking duurder worden. Jarenlang lagen in deze landen de verkoopprijzen lager, maar je ziet nu een kentering dat het niet meer voor niks kan."

Voor meer informatie:
Exotimex Europe
Johannes Lachi
Transportweg 15
2742 RH Waddinxveen
Tel.: (0180) 45 46 54
Fax: (0180) 45 46 56
www.exotimex.nl