Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Telers gaan resistente rassen kweken"

India: ziekte bedreigt Cavendish-bananen

Cavendish-bananen zorgen voor 60% van de totale productie in India. Voor bijna iedereen in India is deze banaan favoriet. Het meest populaire ras tot 1950 was Gros Michel, maar deze is door een ziekte uitgestorven.

Cavendish werd toentertijd tegen de ziekte resistent gemaakt en werd de meest geteelde en verhandelde banaan ter wereld. Na de jaren '90 ontstond een schimmel op de planten en vernietigde veel Cavendish-bananen in grote bananenexportlanden zoals China, de Filippijnen, Taiwan en Indonesiƫ.

Hun verlies was India's voordeel. Uit ramingen blijkt dat Indiase export het afgelopen jaar met 80% is gestegen. Net toen India van plan was de export te vermeerderen is een nieuwe schimmel in de bananen ontdekt door onderzoekers. De ziekte kan de plant binnen enkele maanden doden.

Wetenschappers geven telers veel belangrijke tips om de ziekte tegen te gaan. Ze moeten bijvoorbeeld schimmelresistente rassen telen en de teelt afwisselen met andere gewassen. Als men de maatregelen nauwgezet opvolgt zal de Cavendish zeker voor een paar decennia worden beschermd.

Bron: Down to Earth
Publicatiedatum: