Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CBS: omzet detailhandel toont lichte daling

In oktober van dit jaar heeft de detailhandel 1,7 procent minder omgezet dan in oktober 2009. De prijzen waren 1,3 procent hoger, het volume was 3,0 procent kleiner. In oktober 2010 is de omzetontwikkeling in de detailhandel negatief beïnvloed door een minder gunstige samenstelling van koopdagen dan in oktober 2009. Na correctie voor dit effect is er echter sprake van een omzetgroei van ongeveer 1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Non-foodwinkels behaalden in oktober bijna 4 procent minder omzet dan in oktober een jaar eerder. Vooral het volume kromp, de prijzen bleven vrijwel gelijk. Binnen de non-foodsector boekten vooral winkels in woninginrichting en kledingwinkels minder omzet. De kledingwinkels noteerden een maand eerder juist een flinke omzetgroei.

De winkels in voedings- en genotmiddelen boekten in oktober 1 procent minder omzet dan in dezelfde periode van 2009. Dit is vooral te wijten aan bijna 4 procent omzetkrimp bij de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen. Bij supermarkten was de omzet nauwelijks lager.

De detailhandel via Internet behaalde in oktober de hoogste omzetgroei binnen de detailhandel. De omzet in deze branche was ruim 11 procent hoger dan een jaar eerder. Deze detaillisten behalen het hele jaar al hogere groeicijfers dan de detaillisten via winkel.

HBD: het CBS neemt de tankstations mee in de berekeningen. Zouden de tankstations niet meegerekend zijn, dan is de omzetdaling in oktober 2,3 procent in plaats van 1,7 procent.

Bron: HBD/CBS
 
Publicatiedatum: