Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tientallen heli’s beschermen oogst in Florida tegen nachtvorst


Tholen – Tientallen helikopters vliegen vroeg in de morgen laag boven de velden met bonen en suikermaïs in de staat Florida. Het is een ongewoon gezicht, maar de telers proberen op deze manier hun oogsten te beschermen tegen de nachtvorsten door de warmere bovenlucht op 50 meter boven de gewassen te mengen met de koudere lucht boven het maaiveld en zo de temperatuur boven het vriespunt te houden. De telers zijn bang dat net zoals afgelopen januari een vorstperiode hun oogst van suikermaïs volledig waardeloos maakte. 



Voor de piloten is het ook uitkijken, want er zijn al drie toestellen gecrasht waarbij de piloten overleefden maar wel verwondingen opliepen. Florida is de grootste Amerikaanse producent van suikermaïs met in 2009 een productiewaarde van $ 227 miljoen. Teler John Hundley uit Palm Beach hoopt dat de warmere winden niet te hoog in de luchtlaag komen, want dan is het niet mogelijk om met de heli’s de planten te beschermen en helpt volgens hem niets anders dan bidden. De inzet van de helikopters is de laatste verdediging tegen de nachtvorsten en is een dure methode. Het kost ongeveer $ 2.500 per uur en de vluchtduur is afhankelijk van het verloop van de mix van temperaturen en wind.

Aardbeientelers beregenen hun gewassen en citrustelers stoken kacheltjes om de oogst te beschermen. Woordvoerster Lisa Lochridge van de telersvereniging in Florida verklaart dat zulke lage temperaturen zo vroeg in het seizoen uitzonderlijk zijn.

Publicatiedatum:
Auteur:
©