Tholen – Green Organics uit Dronten is een samenwerking aangegaan met Laarakker Groenteverwerking uit het Limburgse Well. "Onder de naam 'Green Akker' hebben bio en gangbaar de handen ineen geslagen", vertelt Jan Groen, directeur van Green Organics. "Green Akker is een teeltservice-organisatie, waarin we bio en gangbaar wel strikt gescheiden houden."

Jan liep al tien jaar met het idee rond. Hij is blij dat het nu eindelijk zo ver is. "Belangrijk is dat iedereen gelijk denkt en het moet goed voelen. Dat is het geval met Laarakker, we hebben dezelfde bloedgroep."


Bewust in bio

Green Organics heeft er heel bewust voor gekozen om alleen bio-agf te gaan verhandelen. "We zijn destijds in een commercieel gat gesprongen. Bio heeft ook echt al onze aandacht nodig. Eigenlijk meer dan 24 uur per dag." Toen Jan begon verklaarde zijn omgeving hem voor gek. "Als ik eerlijk ben, had ik ook niet verwacht dat we nu hier zouden staan. Inmiddels zijn we marktleider in de vollegrondse bio-teelt."

Het bedrijf heeft zowel verse als industriële groente in het assortiment. "De verdeling is 'fifty-fifty'. Dit is ideaal, we kunnen daardoor met (bijna) alle producten van de telers wel goed uit de voeten. Klanten hebben met ons één aanspreekpunt die alles voor ze regelt." Jan is er trots op dat tien jaar later nog veel dezelfde leveranciers bij hen aangesloten zijn. "We kennen 90/95 procent van hen ook persoonlijk."Moeizaam teeltjaar

"Het afgelopen teeltjaar is moeizaam verlopen. De weersomstandigheden waren verre van ideaal. Zo was het voor augustus erg droog en sloeg dit daarna helemaal om. Ieder jaar is anders. Dat houdt de dynamiek er wel in, voor ons zijn dit eigenlijk de jaren met de grootste uitdagingen. "Handel is echt topsport wanneer je moet redden wat er te redden valt."

"We proberen naar de markt te brengen waar de markt om vraagt. Dit lukt nu goed doordat we al jarenlang ervaring hebben met teeltplanning en bouwplannen." Nieuwe telers zijn zeker welkom bij Green Organics. "We gaan voor een zo optimaal mogelijke inzet van de beschikbare bio-gronden. Er is daarom ook ruimte voor nieuw toetredende bio-telers."Toekomst bio-sector

Er is volgens Jan nog winst te behalen voor de bio-sector. "Door verdere opschaling en samenwerking kan dit gerealiseerd worden. Ook is het tijd voor een nieuwe biologische ketenorganisatie, samenwerking is essentieel. De uitdaging is om de professionaliteit in de sector op peil te houden. Hiervoor moeten we ons gezonde verstand gebruiken en een langetermijnvisie ontwikkelen." Als dit lukt, verwacht hij ook voor de toekomst veel meer groei. "De kennis en professionaliteit in de keten neemt duidelijk toe."

Voor de residu-monitoring is Green Organics bij Biokap aangesloten. Ook sponsort het bedrijf diverse maatschappelijke projecten, waaronder een korfbal- en een voetbalvereniging in Kampen. "Zo brengen we biologisch breder onder de aandacht en loodsen we de mensen richting bio-producten."

Voor meer informatie:
Jan Groen
Green Organics
De Kromme Rijn 1
8253 RG Dronten
jan@greenorganics.nl
www.greenorganics.nl