Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NemaDecide helpt telers met bestrijding aaltjes

NemaDecide helpt telers hun vruchtwisseling zo in te richten dat ze zo min mogelijk last hebben van aaltjes. De manier waarop dit beslissingsondersteunende systeem is ontwikkeld is een uitermate goed voorbeeld van hoe de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderzoek eruit moet zien. Dat vindt Leendert Molendijk, vanuit Wageningen UR betrokken bij het ontwikkelen van het systeem.

Een goed adviessysteem was hard nodig. Het is moeilijk te voorspellen hoe een populatie aaltjes zich vermenigvuldigt of juist afbouwt onder invloed van aardappelrassen, groenbemesters, tussenjaren zonder waardplant en bestrijdingsmethoden. Adviseurs binnen één organisatie gaven nog wel eens tegenstrijdige adviezen. Bedrijfsleven en onderzoekers pakten dit samen op. Adviseurs en onderzoekers brachten al hun kennis samen en ontwierpen een beslissingsondersteunend systeem. Het proces maakte duidelijk waar nog essentiële kennis ontbrak. Molendijk: ‘Er ontstond een werksfeer waarin de adviseur merkte dat er echt wat werd gedaan met zijn opmerkingen. Was hij toch nog niet helemaal tevreden met het eindproduct, dan zei hij dat ook.’ NemaDecide kent inmiddels zijn tweede versie en blijft in ontwikkeling.

Bron: Syscope/Wageningen UR
Publicatiedatum: