Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Groenere landbouw kan voldoende voedsel produceren"

De landbouw is wereldwijd verantwoordelijk voor 17 procent van de uitstoot van broeikasgassen die de klimaatverandering veroorzaken, volgens Vilt.be Volgens de Wereldbank kunnen slimme landbouwtechnieken de uitstoot verminderen en toch voldoende voedsel produceren voor de groeiende wereldbevolking. "De landbouw is een deel van het probleem, maar ook van de oplossing", stelt de Wereldbank.

Landbouwexperts zien drie uitdagingen in verband met de klimaatverandering: de landbouw moet helpen CO2 op te slaan in de bodem en in biomassa, boeren moeten overschakelen op gewassen die beter bestand zijn tegen droogte en warmte, en landen hebben nood aan een hogere voedselzekerheid met een stabiel inkomen voor de landbouwers. Om dat te bewerkstelligen zijn tal van acties nodig op heel wat terreinen.

Volgens de Wereldbank zijn er voorbeelden die aantonen dat slimme landbouwtechnieken groener kunnen zijn en toch voldoende voedsel kunnen produceren. In China is het Huangtu-plateau door duizenden jaren landbouw veranderd van bosgebied in een droge zone. Door het verdwijnen van bomen, is de bodem kwetsbaar geworden voor erosie. Die erosie zorgt dat er leem terechtkomt in rivieren waardoor er regelmatig schadelijke overstromingen ontstaan.

De Chinese overheid en de Wereldbank hebben het grondgebruik in de regio 16 jaar geleden drastisch omgegooid. Er werden dammen van leem aangelegd, aan terrasbouw gedaan en op heel steile terreinen werden fruitbomen en gras geplant. De plaatselijke boeren kregen een loon voor hun bijdrage aan het project en daar bovenop werden hen ook langlopende goedkope huurcontracten voor de grond toegekend. De bodem herwint nu snel zijn leefbaarheid voor landbouw en milieu.

Ook in het Afrikaanse Ethiopië zijn kleine boeren erin geslaagd om het Humbo-plateau te herstellen en tegelijk hun productiviteit op te voeren. Ze hebben nieuwe regels opgesteld voor het duurzaam gebruik van bosgebied en energiezuinige kachels in gebruik genomen. Via training is de plaatselijke bevolking erin geslaagd de veestapel te diversifiëren en een deel van hun inkomen buiten de landbouw te halen.

Inheemse kennis is voor de boeren altijd belangrijk geweest om zich aan veranderende omstandigheden aan te passen. Maar wanneer het klimaat zo drastisch verandert, dan is het mogelijk dat hun kennis niet is opgewassen tegen de huidige fenomenen. Dat zegt Diana Liverman, onderzoeker van de Universiteit van Arizona. “De moderne wetenschap kan de inheemse kennis dan vooruithelpen, maar het moeten altijd de boeren zijn die beslissen welke richting het uit moet.”

Bron: Vilt.be
Publicatiedatum: