Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
genomineerd voor AGF Innovatieprijs 2011

Fresh Corridor stimuleert mentaliteitsverandering bij vervoerskeuze

Woensdag 5 januari 2011 wordt de tiende winnaar van de AGF Innovatieprijs 2011 bekend gemaakt. Dit gebeurt tijdens Hét AGF Debat in het Zalmhuis in Rotterdam. Fresh Corridor, Sensational Flavours en Eosta zijn genomineerd voor de titel. Fresh Corridor draait om het aan elkaar knopen van vervoersstromen.

Het project Fresh Corridor voorziet in een mentaliteitsverandering waarbij transport van goederen wordt gecombineerd met diverse vervoersmodaliteiten zoals binnenvaartschip, vrachtauto, trein en short-sea. Doel van het project is de efficiency te verhogen, kosten te besparen, de CO2-uitstoot te reduceren en een grotere leveringsbetrouwbaarheid te kunnen garanderen. De jury waardeerde dit project als winnaar in de categorie Techniek en Logistiek.

Bewustwordingsproces

Fresh Corridor is een omvangrijk project en opgedeeld in tien deelprojecten. Dit betreft onder andere verhuizing van de Fruitport naar de Zuidoever van de Maas en realisatie van een Cool Port. Een haven met faciliteiten op opslag, overslag en transport via diverse vervoersmodaliteiten. Dat zeggen betrokkenen in het project. "Als je midden in het project zit, realiseer je je de omvang van de scope niet", zegt Herman de Knijf, directeur van Rotterdam Fruit Wharf over Fresh Corridor. "Fresh Corridor startte ooit als een bewustwordingsproces, maar is nu al een geslaagd project waar alle partijen, agrologistiek, handel en distributie op den duur profijt van hebben.

Meer koelcontainers

Aan elkaar knopen, zijn de drie woorden die een rode draad vormen in het project Fresh Corridor. Het draait om het aan elkaar knopen van vervoersstromen, van informatie en van keuringsdiensten, haven en douane. "Daarbinnen moet je de vervoerskeuze bepalen. Doel van het project is het aan elkaar knopen van vervoersmodaliteiten.""Fresh Corridor past prima in een tijd waarin duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en aandacht voor het terugdringen van de CO2-uitstoot gemeengoed zijn geworden", zegt Willem Baljeu. Directeur van Frugi Venta en penvoerder van het project Fresh Corridor. Jaren geleden nam Frugi Venta het initiatief om onderzoek op te starten naar alternatieve vervoersstromen. Dit was ingegeven door de verwachting dat het gebruik van koelcontainers flink zou toenemen. De laatste tien jaar is gebruik van koelcontainers nog veel sterker gegroeid dan aanvankelijk werd verwacht. De verwachting is dat rederijen het marktaandeel containers tot 2015 zien stijgen naar ruim 70%. Door gebruik te maken van een netwerk aan vervoersmodaliteiten zoals binnenvaart, shortsea, spoor en de weg, kunnen logistieke stromen efficiënter worden ingericht.

Jury

De jury is een vertegenwoordiging van het college AGF MV vh Jaar. Jaarlijks aan het einde van het jaar wordt een AGF MV vh Jaar benoemd. In het verleden gebeurde dit door de redactie van Vakblad AGF. Het college heeft nog in beraad welke personen in de toekomst de AGF MV vh Jaar zullen benoemen. De groenten- en fruitsector investeert gezamenlijk in de AGF Innovatieprijs 2011 door middel van bijdragen van het HBAG Groenten en Fruit en het Productschap Tuinbouw.

Klik hier voor meer informatie over het AGF debat
Publicatiedatum: