Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mondiale markt geschat op 60 miljard dollar

Invloed van recessie op biologisch varieert in heel Europa

De ontwikkeling van de biologische voeding- en drankenmarkten in Europa is niet gelijkmatig. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Organic Monitor. Zweden en Frankrijk zien een dubbelcijferige groei, terwijl de groei in andere landen gestagneerd is of zelfs is afgenomen.

Het 'Global organic Food&Market'-rapport waardeert de mondiale markt dit jaar op 60 miljard dollar, een stijging van slechts 4,7 procent ten opzichte van 2009.

Volgens de Organic Monitor is Europa het meest negatief beïnvloed door de financiële crisis, met supermarkten die hun marges verminderden in reactie op de dalende koopkracht. Zij concentreerden zich op goedkopere productgroepen. Dit was vooral goed te merken in het Verenigd Koninkrijk, ook de Duitse markt stagneerde, zij het in mindere mate."De Europese landen zijn verschillende getroffen door de economische crisis", legt Amarjit Sahota, directeur van Organic Monitor. Het Verenigd Koninkrijk wordt gezien als de zwaarst getroffen markt van de grote biologische markten in Europa. "Andere landen die zwaar getroffen zijn door de crisis, zoals Spanje en Griekenland, hebben relatief kleine biologische voeding- en drankenmarkten."

De Franse en Zweedse markt floreerde juist, de omzet van biologische voeding en dranken steeg met ruim 15 procent.

Verwachting

De Organic Monitor heeft er wel alle vertrouwen in dat de sector goed uit de recessie zal komen. Inflatie van de voedselprijzen zal wel leiden tot een stijging van de biologische voedselprijzen.

Men heeft ook vastgesteld dat sommige voedingsbedrijven hierop vooruit proberen te lopen door bijvoorbeeld te investeren in ethische projecten in ontwikkelingslanden.

Meer informatie over het rapport is beschikbaar op www.organicmonitor.com