Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Grote bedreiging is thuisteelt"

Fransen eten steeds minder tomaten

Fransen consumeerden in 2009 gemiddeld 12,9 kg tomaten per hoofd van de bevolking, 3% minder dan in 2008 toen het gemiddelde 13,3 kg was, volgens de gegevens van Eurostat, de statistische service van de Europese Commissie. Tomatoes Today onderzocht de redenen van de consumptiedaling.

Tussen 2002 en 2005 was er een stijging in de tomatenconsumptie te zien. In 2006 was de consumptie gedaald tot 13,1 kg per inwoner en in 2007 werd het weer 14 kg gemiddeld. In 2008 was er weer een daling tot 13,3 kg en in 2009 was dit nog lager namelijk 12,9 kg.

Tomatenconsumptie in Frankrijk per hoofd van de bevolking: 2000-2009

Eigen uitwerking met gegevens van Eurostat

Redenen daling tomaatconsumptie in Frankrijk

Volgens Herve Bonich, Syngentaspecialist voor Tomaten in Frankrijk zijn dit de belangrijkste redenen voor de afname van de tomatenconsumptie de afgelopen jaren:
  • De temperatuur heeft invloed op het consumentengedrag, men eet meer tomaten bij hogere temperaturen. In het noorden van Frankrijk waren de afgelopen zomers niet echt warm.
  • De tomatenimport bepaalt de ontwikkeling van de consumptie. Voorbeeld: tijdens het eerste kwartaal in 2010 was de tomatenproductie in Spanje en Marokko gedaald. Hierdoor werd er minder geïmporteerd en daalde het verbruik.
  • Sinds 2008 heeft de financiële crisis een impact gehad op het koopgedrag van de consument.
  • Tomatenteelt in eigen huis en tuin worden steeds populairder. Er wordt geschat dat er nu 7 miljoen tomatenplanten zijn geteeld door consumenten. Dit vormt een grote bedreiging voor de markt. 


Toekomstige trends

Volgens de heer Bonich zal de vraag naar zeer verse tomaten blijven. De consument verwacht wel waar voor zijn geld, dus de kwaliteit moet goed zijn. Daarnaast is het belangrijk dat ze een mooie rode kleur en een uitstekende smaak hebben.

Bron: Syngenta Seeds Vegetables Tomatoes Today
Publicatiedatum: