Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Naar verwachting wordt volgend seizoen meer geëxporteerd"

Chili: daling fruitexport Europa 12%

In drie jaar is de export van Chileens fruit naar Europa 12% gedaald volgens de Chileense krant El Mercurio. In 2007/2008 werd 813.113 ton fruit naar Europa gestuurd en de laatste oogst was dit 710.236 ton.

Een belangrijke daling vond plaats bij de tafeldruivenexport, een daling van 21%. De appelexport nam af met 12%, de peren met 16% en de pruimenexport daalde met 36%, volgens de gegevens van Exportdata.

Marktexperts geven aan dat de daling is te wijten aan de daling van de euro tegenover de Amerikaanse dollar. Daarnaast is er tijdens de economische crisis minder fruit geconsumeerd. De crisis viel samen met 2 seizoenen van veel fruitvoorraad en toename van de vraag in Latijns-Amerika en Azië. De export van Chileens fruit naar Azië steeg met 23%, met een volume van 261.693 ton. De stijging bij Latijns-Amerika was bijna 10%.

"Sinds enkele jaren was de Europese markt verzadigd. Met de opening van Azië en de sterke groei in Brazilië hebben diverse telers hun fruit gestuurd naar deze opkomende markten", volgens de voorzitter van fruitexporteur Fedefruta.

"De verwachtingen is dat er het volgende seizoen meer wordt geëxporteerd naar Europa, de voorraden zullen daar waarschijnlijk lager zijn," volgens de voorzitter van Decofrut.

Publicatiedatum: