Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zeepiraterij dwingt reders 5 dagen langer om de Kaap te varen

Eerste lychees uit Madagaskar 17 december in Zeebrugge

Tholen – Het vrachtschip Hansa Stockholm is met 6500 pallets lychees uit Madagaskar op weg naar de Belgische zeehaven Zeebrugge. Volgens directeur Nico Schaft van het in import gespecialiseerde Franse 888 Fruit Company, gevestigd op de groothandelsmarkt in Rungis, is de kwaliteit van de lychees goed, maar is de maatsortering (28-30 mm) iets kleiner dan vorig jaar. Door piraterij op de zeeroute door het Suezkanaal is nu gekozen voor de 5 dagen langere zeeroute via Kaap de Goede Hoop en in plaats van een Italiaanse haven voor het Belgische Zeebrugge. Het totale exportvolume voor de belangrijke Europese markt is vastgesteld op 17.500 ton en is hiermee 2.000 ton lager dan verleden jaar. Het laatste schip wordt in de 3e week van januari verwacht, terwijl op dit moment de eerste lychees van het seizoen tot 17 december worden ingevlogen.



De verpakkingen hebben geen veranderingen ondergaan en de lychees zijn leverbaar in een verpakking van 2 en 5,5 kilogram. Nico denkt dat door een mindere aanvoer de prijzen zich goed zullen kunnen handhaven op de Europese retailmarkt. De invoer van lychees vanuit Madagaskar is voor bijna 100% in Franse handen en ondervindt geen hinder van de Chinese productie, die vooral naar het Midden-Oosten en Singapore wordt geëxporteerd. Export naar de Verenigde Staten is moeilijker omdat de lychees tegen bruinverkleuring met sulfiet behandeld worden. Ook is er vorig jaar een overschrijding van het sulfidegehalte bij Duitse retailers geconstateerd en dat kan dan volgens Nico Schaft voor de toekomstige import door de scherpere voedselveiligheidseisen een probleem worden bij de import en kwaliteit van lychees uit Madagaskar.
 
Voor meer informatie:
888 Fruit Company
Rungis, Frankrijk
Tel: +33 145603640
Mobiel: +33 609814815
E-mail

Publicatiedatum:
Auteur:
©