Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geeft koopkrachtstijging op termijn import?

Hogere prijzen door tegenvallende oogst Chinese pomelo’s


Tholen - De beschikbare volumes Chinese fruitexoten voor de export zullen dit jaar niet toenemen. Dat verwacht importeur Kokkeel van Jin-Jin Europe uit Poeldijk. Oorzaken zijn allereerst de tegenvallende oogst door de vele regenval, maar ook de toenemende koopkracht van de Chinese consument door de sterke groei van de Chinese economie speelt een belangrijke rol.



"In China, met een kwart van de huidige wereldbevolking, is de stijging van de koopkracht van vooral de middenklasse de afgelopen jaren zeer groot geweest. De verwachting is dat er de komende 8 tot 10 jaar nog 200 miljoen koopkrachtige consumenten bij komen die allemaal een huis en een auto willen kopen, maar ook een substantieel groter bedrag voor hun voedsel willen en kunnen betalen", aldus de importeur.



Meer vraag lokale markt

Volgens Jin-Jin zijn de pomelo’s dit jaar duurder door de vele regenbuien die dit jaar grote delen van China troffen, met een oogstreductie tot 50%. Ook is er een duidelijke trend dat er meer vraag is van de lokale markt. "De beschikbare exportvolumes voor Chinese Fuji-appelen, peren en kiwi's zijn schaarser dan vorige jaren. Deze producten worden zowel op de lokale markten als op de markten in zuidoost-Azië tegen goede prijzen verkocht."



Landen als Thailand en Vietnam telen eveneens pomelo's, maar de import vanuit Thailand is moeilijker door de onvoldoende maatsortering en de prijsstelling, die daar nog per kilogram product gaat. De Vietnamese telers zijn bereid om zich sneller aan te passen aan de gevraagde kwaliteitseisen van de Europese markten.

Volgens Kokkeel gaan ze in China op vrij korte termijn naar een uitgebalanceerde markt, die voor Europa niet goedkoper meer zal zijn en zullen er ook geen commissiezendingen meer verstuurd worden door de toegenomen binnenlandse vraag. De Chinezen zijn erg actief in veel Afrikaanse landen om daar in de voedselproductie een sterkere rol te gaan spelen, zowel voor de basisproducten rijst en graan als voor de duurdere luxeproducten. Landen zoals Chili, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten hebben met de Chinese autoriteiten al vrijhandelsverdragen gemaakt voor de export van hun producten naar China.

Voor meer informatie:
Jin Jin Europa
Poeldijk
Tel: 0174-21 44 41
Publicatiedatum:
Auteur:
©