Woordvoerder ministerie ELI:

"Voorzichtig optimistisch dat er een oplossing met Rusland komt"

Tholen - Sinds 17 mei accepteert Rusland formeel geen keuringscertificaten van het KCB meer. Hoewel er allerlei omwegen worden gezocht om Rusland te bedienen, belemmert het de groenten- en fruitafzet naar deze grootmacht fors. We vroegen het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) wat de status is van de gesprekken met de Russische fytosanitaire autoriteiten en of er al zicht is op een oplossing.

"Er lopen nog gesprekken met de Russen over de kwestie. We zijn voorzichtig optimistisch dat er een oplossing komt", zegt de ELI-woordvoerder. Het ministerie is op de hoogte dat veel Nederlandse producten via België en de Baltische staten worden geëxporteerd. "In Europa is er vrij verkeer van goederen. Dat betekent ook dat zendingen ergens anders gecertificeerd kunnen worden. Het ministerie wil graag dat producten ook in Nederland normaal gecertificeerd kunnen worden."

Op de vraag hoe deze exportbelemmeringen in de toekomst voorkomen kunnen worden, antwoordt de woordvoerder: "Het ministerie zet zich actief om export te bevorderen, daarom zijn er ook gesprekken met de Russen. En het bedrijfsleven zal natuurlijk producten leveren die voldoen aan de fytosanitaire voorwaarden van Rusland."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.