Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2009 en 2010 waren zware jaren voor Poolse kooltelers

Brassica Today sprak met een productmanager van Syngenta uit Oost-Europa over het laatste seizoen in Polen en de verwachtingen voor het komende seizoen. Op het moment zijn de ramingen niet positief.

Het vorig seizoen was moeilijk voor de Poolse telers als gevolg van de slechte weersomstandigheden. Het voorjaar was erg koud en nat in veel gebieden. De zomer was erg warm met temperaturen tot 35 ÂșC. Daarnaast was er sprake van zware regenval die overstromingen veroorzaakte in het zuiden van Polen, waardoor veel velden werden vernietigd. De herfst was erg koud en droog waardoor gewassen niet goed konden ontwikkelen. Hierdoor was de opbrengst kleiner dan verwacht.

In de loop van 2010 was er sprake van de knolvoetziekte. Gewassen hadden ook last van diverse ongedierte zoals bladluizen en trips. Gecombineerd met de slechte weersomstandigheden heeft dit geleid tot een daling van 25% in de oogst, in vergelijking met vorig jaar.

Vanwege het tekort aan kool op de markt stegen de prijzen tot 20 cent per kg voor de verwerkende markt en tot 40 cent voor de verse markt. Hierdoor zijn veel verwerkende bedrijven gaan importeren, vooral uit Duitsland, om aan hun behoefte te voorzien. De verwachting is dat de prijzen nog meer gaan stijgen.

Bron: S&G Brassicas Today
Publicatiedatum: