Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frambozen prijzig, maar erg gezond

Frambozen zijn ongekend gezond. Dat vermoeden althans onderzoekers van Plant Research International, die alle kennis over de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de framboos hebben samengebracht. In de dure vrucht zit een verbinding die je eigenlijk alleen in geneeskrachtige kruiden vindt.

Frambozen hebben niet het gezonde imago van tomaten, kiwi's en broccoli. Maar dat is onterecht, schrijven dr. Jules Beekwilder en zijn collega's in het tijdschrift BioFactors. Per gram bevatten frambozen volgens reageerbuisstudies tien keer meer beschermende anti-oxidanten dan tomaten, ofwel heel veel verbindingen die agressieve moleculen in het lichaam kunnen neutraliseren, en voorkomen dat cellen beschadigen.

"In frambozen zitten vitamine C en anthocyanen", zegt Beekwilder. "Maar die vind je ook in andere producten. Ongeveer de helft van de antioxidantwerking van frambozen wordt echter veroorzaakt door ellagitannines. Die vind je in kleine hoeveelheden in aardbeien, en verder eigenlijk nergens. Onderzoekers denken dat ze ook de werkzame bestanddelen zijn van sommige Chinese geneeskrachtige kruiden."
Ellagitannines hebben in reageerbuizen interessante eigenschappen, maar het effect van die stoffen in het lichaam is niet bekend. ‘Ellagitannines zijn complexe moleculen. Het is niet waarschijnlijk dat het lichaam ze integraal opneemt. Als de spijsvertering ze in stukjes knipt, zijn die fragmenten waarschijnlijk wel actief.'

Er is weinig onderzoek naar de gezondheidsbevorderende werking van frambozen, weet Beekwilder. ‘Een Schots instituut is ermee bezig. Schotten eten tamelijk ongezond. De onderzoekers richten zich op gezonde voedingsmiddelen die de Schotten wel lekker vinden. Als ze kunnen aantonen dat frambozen gezond zijn, neemt de consumptie hopelijk toe.'

Samen met de Belgische Proeftuin aardbeien en houtig kleinfruit hebben Beekwilder en zijn collega's de concentraties antioxidanten in verschillende frambozencultivars uitgezocht. ‘We hebben een cultivar gevonden die anti-oxidanten bevat die waarschijnlijk beter in je darm worden opgenomen. Als veredelaars een extra gezonde framboos willen maken dan kan dat.'

Hij acht de kans gering dat deze extra gezonde frambozen binnenkort op de markt zullen komen. ‘Frambozen zijn nog steeds duur. Onderzoek naar hoe de opbrengst hoger kan heeft daarom prioriteit, net als onderzoek naar een beter smakende framboos. Smaak en prijs zijn nog steeds de belangrijkste drijfveren van de consument om iets te kopen.'

Bron: Fruitbedrijf Goense
Publicatiedatum: