Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mei 2010

Problemen rondom import Indiase druiven en agf-export naar RuslandDe afgelopen weken heeft VWA controles uitgevoerd op de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen en andere te gebruiken agrarische stoffen op druiven uit India. In een brief aan een grote verscheper liet VWA weten dat uit de bemonsteringsresultaten is vast komen te staan dat misschien wel rond de 75% van de druiven uit India niet voldoet aan de huidige wettelijk gestelde normen van een groeiregulerend middel, dit is voor de VWA aanleiding is om alle druiven uit India die via Nederland de EU worden binnengebracht in officiële inbewaringneming te plaatsen. Volgens Ron Beijer van Independent Fruit Trade is het een politiek spel aan het worden. "Frugi Venta doet zijn uiterste best maar als fruitsector kunnen we een politiek spel niet aan', vertelt hij.
 
Door verschillende inzichten en handelswijzen per land kon geen beslissing worden genomen. "Daarnaast blijkt nu dat VWA alle druiven uit India controleert, dat grote vertragingen oplevert voor de importeurs", vertelt Peter. Volgens hem is deze controle opmerkelijk aangezien er geen gevaar is voor voedselveiligheid en bovendien overbodig omdat de sector zelf ook alles controleert. Op 11 mei kwam de 100% controle te vervallen.
 
 

Rusland weigert door KCB geïnspecteerde AGF-producten

Vorige week woensdag ontving het Ministerie van LNV bericht van de Russische federatie dat Rusland na zaterdag 15 mei geen - door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) geïnspecteerde agf-producten - meer accepteert. Hoewel de KCB haar inspecties blijft uitvoeren, heeft de actie flinke gevolgen voor de handel. Russische opdrachtgevers en exporteurs annuleren verzendingen vanwege de onzekerheid bij de grens. Wel zijn er nog enkele vrachtwagens met groenten en fruit onderweg. Verschillende exporteurs laten hun producten nu in andere landen als België en Litouwen inspecteren. AGF-exporteurs zijn gedupeerd door de Russische importeisen. Reacties Jaap Wiskerke en Paul van Ravenswaaij.
 
 


Donderdag 13 en vrijdag 14 mei vond in Vancouver de CPMA plaats. Met name Canadese, Amerikaanse en Mexicaanse standhouders gaven op deze gezellige beurs acte de présence. In totaal waren er ongeveer 250 standhouders. De beurs werd opgeluisterd met verschillende party's. Onze FreshPlaza-collega Sander maakte een uitgebreide fotoreportage (216 foto's). Klik hier om de fotoreportage te bekijken
 

Fruitmasters presenteert resultaten 2009

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 28 april jongstleden zijn de resultaten van de Coöperatie Koninklijke Fruitmasters Groep U.A. over 2009 aan de leden gepresenteerd en door de ledenvergadering vastgesteld. Door de tegenvallende prijzen bij zowel Nederlands fruit als importfruit is de omzet van de totale groep gedaald naar een kleine € 230 miljoen bij een totaalvolume van 352 miljoen kilogram. Ook de ledenomzet daalde door de druk op de prijzen van € 120 miljoen in 2008 naar € 95 miljoen in 2009. Wel werd een volumegroei bereikt van een kleine 5%. Helaas hebben het verslechterde economische klimaat en de tegenvallende resultaten uit import fruit in 2009 wederom een aanzienlijke negatieve invloed gehad op het resultaat. Dit heeft zich vertaald in een operationeel verlies van € 2,1 miljoen over 2009.
 
 

Positieve cijfers ZON over 2009

ZON sluit het boekjaar 2009 af met een positief resultaat van 1,7 miljoen euro. De financiële basis van ZON blijft onverminderd goed: de eigenvermogenspositie in het balanstotaal is 52%. De jaarcijfers zijn op 20 mei formeel vastgesteld tijdens een extra Algemene Ledenvergadering. De leden gingen tevens akkoord met het bestuursvoorstel om de bijzondere reserve van 4,1 miljoen Euro uit te keren aan de leden. De wijze waarop dit zal plaatsvinden, wordt nog nader bepaald.

 


Op 1 mei heeft Jasper van Roon Freshweb.nl Apeldoorn overgedragen aan de 10e franchiser, de gebroeders van Laar. Hiermee is Jasper operationeel los van de organisatie. Samen met Henry Vlijm gaat Jasper, na 6 jaar de formule lokaal te hebben uitgebouwd, er een nationaal succes van maken. Om dit de vieren werd op zaterdag 8 mei een feest georganiseerd.
 
 

Conference Telers Vereniging van start

Na maandenlange voorbereiding gaat de TVC, Telers Vereniging Conference, van start met het testen van het draagvlak om te komen tot een definitieve oprichting van de vereniging. De afgelopen maanden zijn heel veel telers geïnformeerd over de plannen, en is uitgebreid gediscussieerd over de juiste invulling. De conference peer, de beste peer van de wereld, heeft de laatste jaren zijn markante plaats in de markt bewezen. De conference peer is bij de consument zeer gewild, en is in principe het hele jaar in de winkel te vinden. De laatste jaren heeft er in Nederland en België (de enige goede productiegebieden in de wereld) een forse uitbreiding van het productie-areaal plaatsgevonden.
 
 
 


De Europese administratieve procedure voor het invoeren van knoflook uit derde landen is gewijzigd. Waar in het verleden met vaste referentiehoeveelheden werd gewerkt voor de aanvragen wordt nu een gemiddelde genomen van de ontvangen hoeveelheden in de afgelopen drie jaar. De EU streeft hiermee naar eerlijke kansen voor alle importeurs van knoflook. Johannes Lachi van Exotimex vertelt dat deze wijziging geen grote veranderingen met zich zou moeten brengen, maar vraagt zich wel af of hiermee ook echt eerlijke handel wordt bereikt. "Er werd altijd veel meer aangevraagd dat dat er quota was", vertelt hij. "Nu zou je dus 100% moeten toegewezen krijgen van wat je aanvraagt." Deze wijziging is vanaf februari 2011 van toepassing.

Met de introductie van het concept "Chain Control in Fresh Produce" gaat DailyFresh Logistics zich de komende jaren nog sterker richten op het leggen van de verbinding tussen klant, product en markt en het als logistiek dienstverlener aanbieden van een op maat gesneden oplossing richting de verschillende versketens. Niels Sneek is sinds drie maanden Managing Director van DailyFresh Logistics. "Na de kennismaking met de organisatie en betrokken partijen hebben we bepaald: wie zijn we en waar willen we naar toe", aldus Niels. "Pas als dat duidelijk is kun je concreet plannen gaan maken."
 
 


Op vrijdag 28 mei werd het nieuwe kantoor van Zespri International (Europe) in Berchem ingehuldigd. Hierbij waren enkele prominente Maori's, afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking in Nieuw-Zeeland, aanwezig. De opening bestond allereerst uit een speciale ceremonie waar twee Maori beelden werden ingewijd. Deze uit hout gesneden beelden van elk 2,20 m hoog werden geschonken door Te Awainui Huka Pak, een vereniging van Maori kiwitelers uit de Bay of Plenty. De beelden moeten de nieuwe Zespri-kantoren bescherming bieden. Klik hier voor de fotoreportage.

 
Publicatiedatum: