Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gele kiwi’s minder allergeen dan groene

Sommige kiwirassen zijn minder allergie opwekkend

Tholen – Met de groei van de wereldwijde afzet in alle supermarkten zijn er ook meer gevallen van allergie voor de vruchten bekend geworden. Volgens een klein en beperkt onderzoek zijn sommige rassen minder allergisch dan anderen. In een test bij 37 personen met een kiwi allergie vonden de onderzoekers dat bepaalde rassen, met inbegrip van de Zespri Gold, minder allergeen zijn dan het alom bekende en meest voorkomende diepgroene ras Hayward.

De bevindingen die gepubliceerd zijn in de Journal of Allergy and Clinical Immunology opperen de mogelijkheid dat mensen die kiwi’s vermijden vanwege een allergie toch kiwi’s, maar dan van andere rassen zouden kunnen eten. Meer onderzoek is echter gewenst voor een wetenschappelijk verantwoord advies. Sinds in 1970 de beschikbaarheid en de populariteit van de kiwi over de hele wereld is toegenomen, zijn ook de incidenten van allergische reacties toegenomen.

Symptomen van allergie kunnen zijn: tintelingen, jeuk, ontstekingen in de mond en keel, huiduitslag, buikpijn en braken. Ook komen incidenteel ernstige reacties voor zoals ademhalingsproblemen of een plotselinge daling van de bloeddruk. Recent onderzoek in Zweden, Finland en Frankrijk geven volgens dr. Karin Hoffmann-Sommergruber van de medische universiteit in Wenen aan, dat kiwi’s in de top tien staan van voedselallergie in deze landen. Zij beoordeelde zes rassen, waaronder het bekende ras Hayward en de recent geïntroduceerde Summer 3373. Ook werd de Hort 16A, is de Zespri Gold en de onlangs op de markt gebrachte gele Jintao en twee varianten van het toekomstige ras Eriantha. De meeste reacties op het immuunsysteem werden geconstateerd bij het ras Hayward en de minste bij de Golden kiwi’s.

Zij constateerde dat groene kiwi’s een vijftig maal hoger gehalte allergie opwekkend eiwit bevatten dan de gele rassen.
Publicatiedatum:
Auteur:
©