Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc van Rijsselberghe: Teelt nog altijd in experimentele fase

"Zilte zeekool wordt goed ontvangen in de markt"

Tholen - Vanaf 2008 is de 'nieuwe' groente zilte zeekool in Nederland verkrijgbaar. Vlakbij het dorpje Den Hoorn is er speciaal voor deze teelt een schapenboet omgebouwd. Het is voor het eerst dat zilte zeekool op professionele basis wordt geteeld en op de markt wordt gebracht. Zilte zeekool wordt beperkt gedistribueerd via drie groothandels: Horecavers in Haarlem, Rungis in Ridderkerk en De Lindenhoff in Baambrugge.



De teelt zit nog altijd in een experimentele fase", benadrukt Marc van Rijsselberghe van de Stichting Sint Donatus. "Zo zijn we anderhalf jaar geleden 90% van ons plantmateriaal verloren door een voor ons onbekende eigenschap van de plant. Toen gingen van de één op andere dag planten slap hangen en gingen we van 20.000 naar 1.200 planten. Als het meezit hopen we dit seizoen 5.000 tot 15.000 stengels te kunnen leveren."



Volgens Marc wordt de zilte zeekool goed ontvangen. "We richten ons op het bovensegment van de markt. Chef-koks zijn erg enthousiast over het product." De teler denkt voor het onderzoek naar de teelt nog wel vier à vijf jaar nodig te hebben voordat er met een behoorlijk volume commercieel de markt op gegaan wordt.

Voor meer informatie:
Marc van Rijsselberghe
Stichting Donatus
Monnikenweg 4
1791 NT Den Burg – Texel
Tel: 0222 – 313 524
www.zeekool.nl