Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland verwacht begin 2011 stabilisatie prijsstijgingen

De Ruslandse aardappeloogst is ongeveer 40 tot 45% minder dan vorig jaar. Dit is te wijten aan een uitzonderlijke warme en droge zomer. De daling van de productie heeft geleid tot een duidelijke importtoename.

Een manager van Dan Fruit uit St. Petersburg, een van de grootste importeurs van groenten en fruit, gaf aan dat de prijs van groenten en fruit 30 tot 50% hoger is dan vorig jaar en de prijs van aardappelen de laatste drie maanden zelfs gestegen is met 15%. De manager geeft aan dat hij voornamelijk uien en aardappelen vanuit Nederland importeert. "Nu moet dat via een ander land als gevolg van de beperkingen op de Nederlandse invoer."

"De belangrijkste exportproducten zijn aardappelen, uien en tomaten. De wekelijkse afzet van aardappelen is meer dan 1000 pallets en van uien 300 tot 400 pallets."

De manager geeft aan dat ze denken dat de tendens van de stijgende prijzen voor aardappelen en uien zal stoppen en min of meer zullen stabiliseren in het begin van het volgende jaar. In de eerste maanden van 2011 begint dit bedrijf met importeren van nieuwe oogst uit landen zoals Pakistan, Marokko, Egypte en Israƫl. Hierdoor zal het tekort op de groentenmarkt worden aangevuld.

"Er is nu al een verbod op Nederlandse aardappelen en het is ook moeilijk om fruit vanuit Belgiƫ te importeren", geeft de manager aan. Maar als de situatie zo blijft zal hij op zoek gaan naar andere leveranciers. Het lijkt er nu op dat er tot januari geen alternatief is voor Nederland. "Dan Fruit wil continu groenten en fruit aan de Russische markt kunnen leveren, het hele jaar door."