Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nu 167 residuen verboden

India: druivenexport neemt toe, residu blijft probleemTholen – Volgens de minister van handel van India, Jyotiraditya Scindia, neemt de uitvoer van druiven naar Europa de laatste jaren nog steeds toe, mede dankzij een toenemende vraag van de supermarkten.

Ondanks de grotere vraag uit Europa blijft het residuprobleem bij de verscheepte druiven uit India bestaan en is er dit jaar een groeiremmend middel, Chlormequat Chloride Component (CCC), aangetroffen dat de MRL-normen voor tafeldruiven ruimschoots overschreed. Om deze problematiek aan te pakken heeft de voedsel- en warenautoriteit (APEDA) in India na overleg met belanghebbenden besloten om de lijst met verboden chemische middelen uit te breiden van 98 tot 167 verboden stoffen. Deze lijst is te vinden op de APEDA-website. Verder hebben ze een heffing ingesteld voor een nationaal onderzoekslaboratorium en moderne precisie-apparatuur voor detectie van verboden gewasbeschermingsmiddelen. APEDA zal ook de opleiding van de laboranten organiseren. 

India heeft in de afgelopen jaren een residucontrole (RMP) geïntroduceerd en zal dat in combinatie met een ondersteunend GrapeNet-systeem gebruiken voor de traceerbaarheid voor alle druiven die naar de EU geëxporteerd worden. Volgens APEDA is de export van druiven sinds 2008 gestegen van 97.000 ton naar 131.000 ton in 2010.