Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iets groter areaal aardappelen in 2010

In 2010 is op 158 duizend hectare aardappelen geteeld. Dit was bijna 3 duizend hectare meer dan in 2009 en 6,3 duizend hectare meer dan in 2008. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2010.

Licht dalende tendens consumptieaardappelen

In de afgelopen 10 jaar is vooral de teelt van consumptieaardappelen afgenomen. De daling vond vooral plaats in de periode 2000-2005, vanaf 2005 is sprake van enig herstel. Bij de teelt van pootaardappelen en zetmeelaardappelen is een lichte daling van het areaal waargenomen. In de jaren 2009 en 2010 is het areaal zetmeelaardappelen stabiel en terwijl de teelt van pootaardappelen een beperkte groei laat zien.Kleine verschillen per regio

Circa 70 procent van het aardappelareaal is te vinden in Groningen, Drenthe, Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant. Ook in deze provincies is het aardappelareaal in de laatste 10 jaar licht gedaald, al is er sprake van een lichte opleving in 2009 en 2010. Flevoland laat echter geen herstel zien. Het aardappelareaal in deze provincie laat sinds 2000 een lichte en vrijwel constante daling zien.

Aardappelen per provincieRegionale specialisatie per type aardappel

Het aardappelareaal bestaat in Nederland ongeveer voor iets minder dan de helft uit de teelt van consumptieaardappelen, voor een kwart uit pootaardappelen en voor ongeveer 30 procent uit zetmeelaardappelen. Per provincie is deze verdeling heel anders. In Groningen en Drenthe is de teelt gericht op zetmeelaardappelen en in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant op consumptieaardappelen. In Noord-Holland is de pootaardappelteelt het belangrijkst. Ten slotte, is in Flevoland het areaal bijna gelijk verdeeld over consumptie- en pootaardappelen.

Aardappelareaal per type aardappel


Bron: CBS
Publicatiedatum: