Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zware tijden importeurs Marokkaanse clementines

Tholen - De eerste mandarijnen die dit seizoen gestuurd werden, kwamen veel te vroeg aan en hadden daardoor een lage brix, weinig kleur en waren moeilijk te pellen met als gevolg dat de handel erna ingestort is. "Eigenlijk is het een jaarlijks terugkerend gebeuren, goede start, terugval en in december voor de kerst trekt de markt weer aan." AGF.nl sprak met enkele importeurs.“De prijzen voor Marokkaanse citrus zijn nog nooit zo slecht geweest”, aldus Rens de Bruijne van Carl Gottman uit Barendrecht. “Op dit moment geeft de markt tussen de 6 en 7,5 euro per colli . Vorig jaar brachten de Marokkaanse mandarijnen bijna het dubbele op”. Nu de prijzen verder zakken, stopt Marokko met het exporteren naar West Europa .

Volgens John van Duivenbode van Juniorfruit zijn de prijzen inderdaad dramatisch. Dit komt volgens hem door de kwaliteit die wordt aangeboden. “De mandarijnen zijn moeilijk te schillen en de smaak valt erg tegen. In Frankrijk worden de Marokkaanse Clementines vandaag voor 40 tot 50 cent per kilo verkocht”. Het Spaanse citrus brengt volgens hem iets meer op, al klagen de Spanjaarden hier wel over. Volgens John hebben ze altijd wel iets te klagen: “Als het niet over groenten en fruit is, gaat het wel over de levertijd van hun Mercedes”. 

Roswitha Hescher van SFI Rotterdam geeft aan dat de marktprijzen deels tussen de 5 en 6 Euro lagen. De export vanuit Agadir en Casablanca ligt vanwege de lage prijzen al sinds 10 dagen stil. De door haar geimporteerde Berkane mandarijnen leveren echter veel meer op, rond de 8-9 euro en de kleinere maten 7 tot 7,5 euro. “ Het traditionele afzetkanaal voor het Berkane citrus zijn de agf-speciaalzaken. "Alleen blijven er steeds minder AGF-detaillisten over, die de smaak weten te waarderen”.

De export vanuit Marokko ligt vanwege de lage prijzen al 10 dagen stil. De verwachting is dat als de voorraden opraken de prijzen weer aantrekken. Goede Spaanse clementines leveren ook maar rond de 9 a 10 euro op. En ook hiermee wordt gestunt. Afgelopen week was het bij een supermarkt 2 netten halen, 1 betalen. Als de markt beter wordt, gaat men weer naar West-Europa exporteren. “Marokko heeft ons niet meer nodig als belangrijkste klant”, geeft Roswitha aan. Op dit moment wordt buiten Europa volop geëxporteerd naar Canada, Rusland en andere Arabische landen. Toch is Roswitha optimistisch gestemd: “De kou komt er aan, dus mensen gaan meer citrus consumeren”.