Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten van Dorp van Emvado:

Controlling in Tuinbouw en MKB

Controlling houdt zich bezig met het verzamelen, ordenen, analyseren en rapporteren van informatie ten behoeve van de ‘Planning en Control’ cyclus binnen een onderneming. Binnen de ‘Planning en Control’ cyclus neemt de ‘PDCA’ cirkel een belangrijke plaats in. Deze cirkel geeft een proces weer van plannen, uitvoeren controleren, borgen en bijstellen dat zich periodiek herhaalt. Elke ondernemer doet dit en zeker in de tuinbouw. Bij elke teeltwisseling begint deze cirkel opnieuw.In de loop der tijd zijn er prachtige hulpmiddelen voor ontwikkeld waarmee allerlei gegeven worden verzameld die in de vorm van grafieken en tabellen worden teruggegeven op de teeltcomputer. Het fenomeen van de PDCA cirkel is dus niet onbekend.

Wat opvalt is dat het op het financiële vlak vaak ontbreekt. Facturen, dagafschriften, bonnetjes e.d. worden ofwel rechtstreeks bij de boekhouder/accountant ingeleverd of via een boekhoudprogramma. De boekhouder/accountant heeft deze gegevens ook nodig om de jaarstukken op te kunnen maken.
Deze gegevens bevatten echter ook waardevolle informatie om gedurende de loop van het jaar het financiële reilen en zeilen te kunnen volgen. Met behulp van grafieken en tabellen kan inzicht worden verschaft in de ontwikkeling van opbrengsten, kosten, winst, voorraad, efficiency, overhead enz. Hierdoor weet u bijvoorbeeld begin januari hoeveel u het voorgaande jaar heeft besteed aan loonkosten, energiekosten, teeltkosten e.d. Tevens kunnen hieraan periodieke rapportages ten behoeve van interne- en externe partijen worden gekoppeld.

Prachtig zult u zeggen, maar dat is voor grote ondernemingen die er een fulltime kracht op na kunnen houden. Maar hierin vergist u zich.

Excel van Microsoft is een krachtig instrument dat in vrijwel elke onderneming aanwezig is en waar controllers dankbaar gebruik van hebben gemaakt om hun werk te kunnen doen. Emvado BV heeft een model ontwikkeld waarmee met een paar handelingen gegevens uit uw boekhoudsysteem worden getapt die uitmonden in een rapportage.

De rapportage kan geheel naar eigen wensen worden ingericht, waarbij accenten kunnen worden gelegd op zaken die u op dat moment belangrijk vindt.
Emvado BV brengt dit op de markt als een dienst die u in de vorm van een abonnement kunt afnemen. Voor dit abonnement ontvangt u de rapportage en een verklaring van- en advies over de ontwikkelingen.
Publicatiedatum: