Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse perenproductie vertoont stijgende trend

De productie van peren in Nederland vertoont, ondanks een incidentele dip, een duidelijk stijgende trend. Omdat de productie veel hoger is dan de binnenlandse consumptie, wordt ieder seizoen het grootste deel van de oogst geëxporteerd. Ook de peren die in Nederland worden ingevoerd zijn maar gedeeltelijk voor de binnenlandse markt bestemd, het grootste deel wordt weer uitgevoerd naar andere landen.

Het jaar 2010 is begonnen met lage perenprijzen vanwege de overvloedige oogst in 2009. De oogst van 2010 valt, niet alleen in Nederland maar ook in de andere Europese landen, een stuk kleiner uit. Hierdoor is het seizoen 2010/’11 met duidelijk hogere prijzen begonnen dan het voorgaande seizoen.

Groei areaal door toename Conference

Het perenareaal in Nederland is de laatste jaren flink gegroeid, van 6.386 hectaren in 2003 naar 7.800 hectare in 2009. Deze toename van het areaal komt vooral voor rekening van de Conference, die het grootste deel van de Nederlandse perenoogst uitmaakt. Door beurtjaren kan ook de oogst van jaar tot jaar nogal variëren, maar over het algemeen geldt dat de Conference-oogst een stijgende lijn vertoont en dat de oogst van Doyenné du Comice redelijk stabiel is.

Export belangrijker dan binnenlandse markt

Het grootste deel van de Nederlandse perenoogst, meestal tussen de 75% en 80%, wordt uitgevoerd. Rusland en het Verenigd Koninkrijk zijn de grootste exportmarkten voor de Nederlandse peer. De uitvoer naar Duitsland is de laatste jaren weliswaar gestegen, maar het neemt nog steeds relatief weinig Nederlandse peren af. Scandinavië is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse peren. De uitvoer naar Noorwegen en Denemarken is duidelijk gegroeid de laatste jaren. De uitvoer naar Zweden varieert van jaar tot jaar, maar lijkt niet meer te groeien.

Minder peren verwacht

De Europese oogstverwachting voor peren valt 17% lager uit dan in 2009 en is ongeveer gelijk aan de oogst van 2008. Italië, de grootste perenproducent van Europa, verwacht in 2010 een kwart minder peren te oogsten. De Europese Conference-oogst wordt 15% lager geraamd dan vorig seizoen. Van Doyenné du Comice wordt in 2010 22% minder verwacht.

Bron: Productinfo Peer, Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: