Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ger Kingma (ZON): "Ik verwacht dit jaar opnieuw koude sanering"

Aanvoer Spaanse groenten loopt fors achter door koud weer

Tholen - Ook Spanje ontkomt niet aan het koude weer. "Het regent vandaag onophoudelijk", vertelt Ger Kingma, die namens ZON fruit & vegetables actief is in Spanje. "West-Europeanen zijn gewend aan de verwarmde kassen, maar de producties in de Spaanse kassen zijn veel meer van het weer afhankelijk. "De topproducties van tomaten worden in de tweede en derde week van januari verwacht. Dat zou twee à drie weken eerder moeten zijn."

Als gevolg van de koude temperaturen is de aanvoer van aubergines en courgettes gehalveerd. "Nog meer dan de andere groenten reageren aubergines en courgettes enorm snel op het weer", zegt Ger. Juist deze teelten zijn de laatste jaren wat uitgebreid. "Dat is geen teken van luxe. Elk jaar wordt het Spaanse paprika-areaal kleiner. De kosten van deze teelt liggen op een veel hoger niveau en de banken zijn hier niet scheutig met krediet verstrekken!"


Ger Kingma

De Spaanse groentenprijzen zijn als gevolg van het koude weer gestegen. Zo werd er gisteren 1 euro betaald voor courgettes en respectievelijk 1,40 en 1,20 euro voor rode en gele paprika's. "Maar paprika's moeten ook 1 euro opbrengen, wil het rendabel zijn voor producenten en handelaren", benadrukt Kingma. "Er wordt mijns inziens wel eens de indruk gewekt dat de tuinders altijd de gebeten hond zijn, maar als een product niets waard is, verdient een handelaar ook niets."

Vooruitblikkend op het seizoen, verwacht Ger dat de koude sanering ook in de Spaanse tuinbouw door zal zetten. "Mijns inziens is er sprake van structurele overproductie. Als Spanje op de markt komt en Nederland heeft nog productie - hoewel geen grote aantallen - dan ligt vaak toch de prijs op z'n gat. Ik denk dat er wederom veel zwakke broeders zullen afvallen. Alleen bedrijven die de kosten in de hand houden en een goede toekomstfilosofie hebben, zullen overleven."

Dit seizoen werkt ZON voor het eerst nauw samen met de Spaanse Unica-groep. "Dit gaat naar volle tevredenheid. Het gaat nog niet om gigantische volumes, maar het wederzijds respect is meer dan voldoende aanwezig om een goede relatie met elkaar op te bouwen", besluit de medewerker van ZON.