Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanvragen kan tot 1 december 2010!

Volgend jaar profiteren van 50% subsidie op R&D-loonkosten en de innovatiebox?

Indien u binnen uw bedrijf op projectmatige basis onderzoekswerkzaamheden (R&D) uitvoert, of door uw medewerkers laat uitvoeren, kunt u profiteren van de zogeheten WBSO-subsidie. Met deze subsidie kunt u tevens in aanmerking komen voor de fiscaal zeer aantrekkelijke innovatiebox. Onder de innovatiebox betaalt u slechts 5% (in plaats van 25,5%) vennootschapsbelasting over uw innovatieve winsten. Door enerzijds gebruik te maken van de subsidie op de loonkosten en anderzijds gebruik te maken van het gunstige vennootschapsbelastingtarief, kunt u uw concurrentiepositie aanzienlijk versterken.
 

WBSO-subsidie

Met de WBSO-subsidie kunnen innovatieve ondernemingen een korting krijgen op de loonkosten voor R&D-werkzaamheden. Deze R&D-werkzaamheden kunnen onder meer betrekking hebben op de ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur, maar ook op onderzoek om uw productieproces efficiënter in te richten. De innovatie hoeft overigens niet geheel nieuw te zijn. Indien een reeds bestaande innovatie toepasbaar wordt gemaakt voor de eigen organisatie, kan een onderneming ook in aanmerking komen voor de WBSO-subsidie.

Voordelen

De WBSO-subsidie biedt een vermindering van de af te dragen loonheffing over de loonkosten van de S&O-medewerkers van 50% over de eerste € 220.000 aan S&O-loonkosten (en zelfs 64% voor startende ondernemingen). Voor de loonkosten die dit bedrag overtreffen bedraagt de subsidie 18% van de S&O-loonkosten. De vermindering kan in de aangifte loonheffingen worden verwerkt.

Aanvraag

Een aanvraag voor de WBSO-subsidie moet worden ingediend bij Agentschap NL. Bij de aanvraag moet onder meer een projectomschrijving van het onderzoeksproject worden vermeld. Hierbij dient een schatting te worden gemaakt van het aantal te verrichten arbeidsuren en het gemiddelde uurloon van de S&O-medewerkers. Om met ingang van 1 januari 2011 gebruik te kunnen maken van de WBSO-subsidie dient de aanvraag uiterlijk 30 november 2010 te zijn ingediend.

Vormvrije aanvraag

Omdat de uiterste datum van 30 november 2010 al snel nadert, is het goed denkbaar dat u niet binnen de termijn de gevraagde informatie gereed heeft. Het is mogelijk om tot en met 30 november a.s. een vormvrije aanvraag voor de WBSO-subsidie in te dienen. U kunt dan naderhand de WBSO-aanvraag aanvullen, zodat u alsnog aan de gestelde vereisten voldoet en begin 2011 gebruik kunt maken van zowel de subsidie op de loonkosten als de fiscaal aantrekkelijke innovatiebox in de vennootschapsbelasting.

Innovatiebox

Als u in uw onderneming voor uw innovatieve werkzaamheden een octrooi, een kwekersrecht of een WBSO-verklaring hebt ontvangen, kunt u in aanmerking komen voor de innovatiebox. Veelgehoord misverstand is dat deze regelingen beperkt zijn tot bijvoorbeeld voorlopers in de hightech sector. Juist de “alledaagse” innovaties in het reguliere bedrijfsleven kunnen profiteren van de faciliteiten.

Afstemmen met de Belastingdienst

BDO voert regelmatig overleg met de specialisten van de Belastingdienst over de toepassing van de innovatiebox. Hierdoor is veel ervaring en kennis beschikbaar om de innovatiebox snel en pragmatisch voor uw onderneming van toepassing te laten zijn. Uit de diverse trajecten die wij inmiddels hebben opgestart voor onze relaties is gebleken dat door middel van deze regeling aanzienlijk kan worden bespaard op de belastinguitgaven.

De BDO branche- en adviesgroep Flowers & Food beschikt over de specifieke deskundigheid om de innovatiebox juist in de innovatieve land- en tuinbouwsector toe te kunnen passen. Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek over de innovatiebox kunt u contact op nemen met Pieter Eenhoorn of Stefan van Vliet van BDO Westland (tel. 0174-63 88 88)
Publicatiedatum: