Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Belgische aardappelen naar Rusland stopgezet door nematoden

De Belgische aardappelnotering van PCA/Fiwap steeg vandaag met €1,25 naar €15 tot 17,50. Op zich is de markt voor aardappelen vast, maar sinds afgelopen vrijdag is de export naar de groeimarkt Rusland geheel stilgelegd. Vanuit Rusland waren er aanhoudende klachten dat er partijen aardappelen zijn ontvangen met daarin nematoden. Om te voorkomen dat dit tot verstrekkende gevolgen leidt ook voor andere producten heeft het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid, te vergelijken met onze VWA, besloten voorlopig geen enkele exportcertificaat voor aardappelen meer af te geven alvorens er een bevredigende oplossing is voor dit probleem. De FAVV is uiterst beducht om bij de Russen in diskrediet te komen, deze instantie is niet alleen belast met de controle van de aardappelen en het verlenen van exportcertificaten voor dat product, maar regelt ook de exportformaliteiten voor overige producten, zoals vlees.

De stop op export betreft ook partijen uit Nederland en Frankrijk, die met een certificaat voor her-export via België naar Rusland zouden moeten gaan.

Een oorzaak van de problemen is het gegeven dat in de lastige oogstperiode van dit seizoen meer grond is mee gerooid dan anders. Dat kan grondiger wassen van de aardappelen bestemd voor export noodzakelijk maken. De angst van Rusland voor nematoden is niet overdreven, gezien de veel voorkomende praktijk om een deel van de consumptieaardappelen toe te passen als pootgoed.

Mocht de export naar Rusland voor langere tijd komen stil te liggen, dan drukt dat de huidige hoge aardappelprijzen.

Bron: Boerderij.nl
Publicatiedatum: