Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Supply Chain Finance van Aon:

Win-winsituatie voor de financiële logistieke keten

Aon is, een onafhankelijk risicoadviseur en makelaar in verzekeringen. Een jaar geleden introduceerde Aon een nieuw verzekeringsproduct voor de agf-sector waarbij een financiële compensatie wordt geboden indien de gemaakte investering niet wordt terug verdiend. Deze volledige dekking maakt de bevoorschottings-risico's beheersbaar. Naast een stukje zekerheid als het gaat om bevoorschotting biedt de risicoadviseur agf-handelaren de supply chain finance dienst.

Maarten van der Klaauw van Aon vertelt dat er op gebied van financiële logistiek nog veel winst valt te behalen. "De AGF-handel heeft te maken met allerlei 'vreemde' landen die zo snel mogelijk geld voor hun product willen zien terwijl de importeur zo laat mogelijk wil betalen. Dan is het belangrijk te bekijken hoe de financiële logistieke keten binnen je bedrijf verbeterd kan worden." Aon adviseert en structureert om vervolgens met bepaalde partijen de financiering van de klant te optimaliseren zonder dat hier additionele risico’s aan vast zitten.

Aon biedt deze dienst in het belang van zowel de koper als de verkoper. "Als een handelaar bijvoorbeeld producten uit Zuid-Amerika importeert wil de producent zo snel mogelijk betaald krijgen. Reden is dat de producent geen risico wenst te hebben op de handelaar maar ook dat de financieringslasten in Zuid-Amerika vele malen hoger liggen. Een advies aan de producent kan dan bijvoorbeeld zijn het bedingen van korting bij directe betaling waardoor de financieringslasten in Nederland kunnen worden gedekt", aldus Maarten. "We proberen zowel de koper als verkoper te ondersteunen zodat beiden voordeel hebben. Je kunt ook de financiering van de producent met zekerheden vanuit Nederland organiseren waardoor de liquiditeit wordt verbeterd."

Maarten vertelt dat er eerst wordt gezocht naar een bepaalde structuur, waarna partijen zoals kredietverzekeraars of financiers in beeld komen. "Het is een lastige tijd geweest. Door de liquiditeitsproblemen was men zeer terughoudend in het verstrekken van kredieten maar we merken nu dat de financiële instellingen weer enigszins open staan voor kredietverstrekking indien er zekerheden aan ten grondslag liggen", laat hij weten. "De markt is op dit vlak zichtbaar aan het verbeteren."

Met de supply chain finance-dienst structureert Aon de financiering van het gehele logistieke proces. "We merken dat hier vanuit de agf-sector vraag naar is maar de importeurs zouden zich nog veel meer moeten gaan realiseren hoe zij hun financiële logistiek kunnen verbeteren", aldus Maarten. "Als je de kosten in de gehele keten omlaag te brengen heb je onderscheidend vermogen in huis en wij kunnen daarbij helpen", besluit hij.

Voor meer informatie:
Maarten van der Klaauw
Credit Risk Management
Aon Trade Credit
tel: +31 10 448 7894
www.aon.com
 
Desgewenst kunt u ook contact opnemen met het Aon Fruit Team:
Claudia de Koning 010 - 4487338
Marc Overvoorde 010 - 4487127
Charles Marsé 010 - 4487219