Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nacontrole pootaardappelen circa twee weken vertraagd

Van 63% van de percelen pootaardappelen heeft de NAK een nacontrole-uitslag afgegeven. Vorig jaar was op dit moment de nacontrole al voor 88% afgerond. Door de natte weersomstandigheden tijdens de oogst, en het niet kunnen nemen van de monsters is een vertraging ontstaan van 2 weken. Verwacht wordt dat de nacontrole net voor de kerst voor zo'n 95% is afgerond. Op dit moment moeten nog zo'n 500 percelen bemonsterd worden. Vooral in Brabant maar ook in Flevoland zijn er percelen die nog gerooid moeten worden. De totale nacontrole zal ergens uitkomen tussen de 3,8 en 3,9 miljoen onderzochte knollen (excl. heronderzoeken).

Het voorlopige verlagingspercentage is 9,24%.Tot nu toe is er weinig verschil in verlagingspercentage tussen de twee methoden die de NAK bij het virusonderzoek hanteert. Vorig jaar lag het verlagingspercentage van pootgoedpartijen onderzocht met de PCR-methode hoger dan van partijen onderzocht met de ELISA-methode.

Het percentage partijen dat herbemonsterd moet worden ligt dit jaar met 2-3% beduidend hoger dan andere jaren (normaliter < 1%). De noodzaak om monsters zo snel mogelijk na het rooien te nemen op een moment dat het product kwetsbaar was (openstaande lenticellen), heeft geleid tot meer rot in de monsters. Daarnaast worden er meer partijen herbemonsterd vanwege problemen met de opkomst en uitgroei tot een toetsbare plant.

Bron: NAK
Publicatiedatum: