Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

77% meer peren geëxporteerd in eerste negen maanden 2010

In de eerste negen maanden van 2010 is 162 miljoen kg Nederlandse peer geëxporteerd, 77% meer dan in de eerste negen maanden van 2009. Alle belangrijke afzetlanden namen meer Nederlandse peer af, vooral Rusland en het Verenigd koninkrijk. Opvallend is de uitvoer naar Spanje, die gestegen is van 2 naar 9,3 miljoen kg. De uitvoer naar Denemarken is in 2010 verdubbeld ten opzichte van 2009. De uitvoer van peren naar het Verenigd Koninkrijk in september 2010 was duidelijk hoger dan in september 2009 en vergelijkbaar met september 2008.Prijzen in Duitsland

De gemiddelde groothandelsprijzen voor Conference in Duitsland zijn in week 41 t/m 45 langzaam gestegen van € 0,96/kg naar € 0,84/kg. Dat is duidelijk hoger dan in dezelfde periode in 2007 en 2009, maar lager dan in 2008, toen de oogst erg klein was. In de meeste Duitse supermarkten lag de prijs voor Conference in deze periode tussen € 1,15 en € 1,50 per kg.

Nederland

Vanaf week 38 is de omzet met Conference van de Nederlandse supermarkten weer gaan stijgen. Vooral Albert Heijn wist in week 38 een recordomzet te halen met een aanbieding van € 1,78 voor € 0,98 per kg. In week 44, 45 en 46 zijn er zes landelijke aanbiedingen met Conference en zes met Doyenné du Comice geweest, voor prijzen die varieerden van € 0,88 tot € 0,25 per kg.

Uitvoer uit België

Rusland is nog steeds het belangrijkste bestemmingsland voor de uitvoer van peren uit België (inclusief re-export van importperen), maar de uitvoer naar Rusland is na 2007 wel flink gedaald. Nederland is de tweede bestemming voor de Belgische perenexport, maar een gedeelte van deze peren is ongetwijfeld voor re-export (bijvoorbeeld naar Rusland) bestemd.

Bron: Marktbeeld Peer, Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: