Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Leo Welschen, Frugi Venta: "Het is een treurige dag"

Vertrek Rian Verwoert verhit de gemoederen

Tholen - Gisteren maakte de Koninklijke FruitmastersGroep het vertrek van algemeen bestuurder Rian Verwoert bekend. Fruitmasters laat weten in goed onderling overleg tot dit besluit te zijn gekomen. Zijn taken worden per direct overgenomen door de voorzitter van de Raad van Commissarissen, de heer Rien van Doorn. Fruitmasters dankt Rian voor zijn inzet en inzicht waarmee hij de afgelopen jaren de coöperatie heeft bestuurd.

Dat de afzetorganisatie financiële tegenslagen kent is algemeen bekend. Zo maakte Fruitmasters in augustus bekend het importbedrijf Citronas te reorganiseren. Men was genoodzaakt een aanzienlijk aantal arbeidsplaatsen te laten vervallen en voor de logistieke activiteiten van Citronas B.V. in de haven van Rotterdam werd besloten deze grotendeels uit te besteden aan een gespecialiseerde logistiek dienstverlener.
Het is niet duidelijk of dit een directe rol speelt bij het plotselinge vertrek van topman Rian Verwoert.

Fruithandel

Voor Frugi Venta komt het vertrek onverwachts. "Het is voor het bestuur en de stafmedewerkers een treurige dag ", aldus woordvoerder Leo Welschen. Hij is van mening dat de sector met zijn vertrek een loyaal en gedreven persoon kwijtraakt. "We wisten wel dat de financiële resultaten van Fruitmasters de laatste jaren teleurstellend waren door de reorganisaties bij Citronas, maar als dat de reden is voor dit besluit zou dat niet alleen op zijn schouders moeten komen."

Frugi Venta is zelf ook direct geraakt door het vertrek van de topman. Rian was bestuurslid bij handelskoepel Frugi Venta. "Hij zal deze functie helaas om statutaire redenen moeten neerleggen. Daarmee raken wij ook een zeer betrokken en bekwame bestuurder kwijt. Nogmaals, dit plotselinge besluit is bij ons hard aangekomen."

Rian was naast bestuurslid bij handelskoepel Frugi Venta ook vice-voorzitter van de koepel voor afzetorganisaties DPA en commissaris bij nieuwe fruitrassenbureau Inova Fruit. Tevens was hij lid van de raad van bestuur van de internationale coöperatie European Fruitcooperation en de organisatie voor het nieuwe appelras Kanzi. Door het vertrek als topman bij Fruitmasters zal Rian hiervan afstand moeten doen.

Fruitteelt
 
NFO-voorzitter Johan van Haarlem was erg verrast over het nieuws. "Er is veel beweging op de afzetmarkt." Hij ziet dan ook enig verband tussen het opstappen van de topmannen bij The Greenery en het vertrek van Rian Verwoert bij Fruitmasters. Johan kan geen uitspraak doen over de reden van het besluit. "We kennen de achtergronden niet, dus we mogen ook niet gaan speculeren. Op sociaal vlak is het vertrek van Rian jammer, maar als we de argumenten van de afzetorganisatie horen, zullen we ons daar wellicht in kunnen vinden en komen wij daar als fruittelers beter uit."

Voor de fruittelers zelf lijkt het vertrek niet geheel onverwacht en is er hevige discussie ontstaan op het Fruitforum. Zo denkt een teler dat de druk van buitenaf te groot is geworden. "Telers en leden beginnen zich eindelijk te roeren." Toch is men er niet zeker van dat deze stap de situatie bij Fruitmasters direct zal veranderen. Natuurlijk wordt ook het vertrek van drie topmannen van The Greenery een week geleden aangehaald. Een fusie wordt geopperd maar dan zullen er wel garanties in plaats van beloftes moeten worden geëist. Over het algemeen lijken de telers in te stemmen met het vertrek van Rian Verwoert. "Na 11 jaar op zo'n functie is het tijd voor een nieuwe mensen met nieuwe ideeën."