Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vooralsnog veel stemming in de markt"

Nettowinst HZPC gedaald

Tholen - HZPC heeft het jaarverslag over het boekjaar 2009/2010 gepresenteerd. Na drie opeenvolgende goede jaren, realiseerde het bedrijf financieel gesproken een redelijk resultaat. De nettowinst bedroeg 3,6 miljoen euro (2008/2009: 4,8 miljoen), terwijl de uitbetalingsprijs voor de Nederlandse HZPC-teler van pootaardappelen uitkwam op 23,10 euro.

Van de totale winst is 65% uitgekeerd aan de certificaathouders, hetgeen neerkomt op een dividend van 3,00 euro per certificaat. Weliswaar was het resultaat minder hoog dan dat van boekjaar 2008/2009, maar met een netto-rendement op het eigen vermogen van ruim 10% voldoet HZPC aan de langetermijndoelstelling.

In vrijwel alle Europese landen steeg het areaal pootaardappelen. Daarnaast was de opbrengst per hectare zeer hoog. Het gevolg was dat van de pootgoedoogst, met name in Nederland en Frankrijk, een groter deel dan normaal als consumptie of voer moest worden afgezet. Dit heeft een negatief effect gehad op het resultaat van de onderneming en de uitbetalingsprijs aan de telers. De hoeveelheid pootaardappelen die door HZPC-bedrijven is verhandeld - of door derden in licentie zijn geproduceerd - is met 4% toegenomen.

De markt van aardappelen en de omvang en kwaliteit van de oogst zijn nog onzeker. De oogstomstandigheden in combinatie met een verwacht tekort aan consumptieaardappelen in Oost-Europa en Rusland brengen veel stemming in de markt. Naar verwachting zal het prijsniveau van consumptieaardappelen in boekjaar 2010/11 op een hoog niveau blijven. Dit heeft een positief effect op de markt van pootaardappelen. Vooralsnog gaat HZPC uit van een goed jaar voor de onderneming als de pootgoedtelers in binnen- en buitenland.
Publicatiedatum: