Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Langere houdbaarheid Hoeksche Chips biedt kansen voor afzet in het buitenland

Drie akkerbouwers uit de Hoeksche Waard brengen sinds 2004 een chipsmerk van eigen aardappelen op de markt onder de naam Hoeksche Chips. In het begin waren de chips maar zes weken houdbaar, maar inmiddels is de houdbaarheid verlengd tot 12 weken. Daarmee zijn ook kansen voor afzet in het buitenland ontstaan. De akkerbouwers, Henk Scheele, René de Zeeuw en Gerrit Rozendaal, besloten in 2002 samen aardappels te gaan telen. Onder de naam Hoeksche Chips verwerken zij hun aardappelen sinds 2004 tot chips.



Houdbaarheid

Met de professionalisering van Hoeksche Chips kwamen de drie ook voor vraagstukken te staan waar ze vroeger nooit over hoefden na te denken. Wat doen we met verpakking? Hoe gaan we om met houdbaarheid en hoe zetten we ons product in de markt? "Dat bleek een kwestie van al doende leert men", zegt Scheele. "De houdbaarheid van ons product is sowieso korter dan bij andere chips. In het begin waren onze chips maar 6 weken houdbaar. Lang zat, leek ons. Waar we niet aan hadden gedacht, is de weg die zo'n zakje aflegt voordat hij in de schappen ligt. Je bent dan al snel 3 weken verder, en dan is 6 weken toch echt te krap. Met hulp van HAS Den Bosch hebben we onderzocht hoe we die houdbaarheid konden verlengen. Dat is gelukt, en nu is een zakje twaalf weken houdbaar, met behoud van onze transparante zak."

Productie

Ook het productieproces vormgeven en stroomlijnen was een uitdaging. Maar omdat de mannen van Hoeksche Chips klein zijn begonnen, hebben ze dat rustig kunnen uitbouwen en ook de kwaliteitsborging in de loop van de tijd kunnen verankeren. Zo zijn ze sinds 2009 HACCP-gecertificeerd en zullen ze binnenkort ook opgaan voor de strengere British Retail Consortium-certificering (BRC). "Ons productieproces wordt gerund door vier vrouwen. We bakken nu vier dagen per week, en draaien één tot anderhalve ploegendienst per dag. We zouden maximaal met drie ploegen per dag kunnen werken, en vijf dagen per week kunnen bakken. Elke maandag krijgen we bestellingen door, en die voeren we dezelfde week ook uit. We weten per week precies hoeveel we moeten bakken en daarmee voorkomen we dat we enorme voorraden op bouwen. Zo hou je het vers."

Buitenland

Voorzichtig kijkt Hoeksche Chips naar het buitenland. Afnemers uit Duitsland hebben al wat pallets afgenomen, ook vanuit België wordt enthousiast gereageerd. Maar het gaat langzaam. Toch vindt Scheele dat niet erg, klein beginnen, gewoon weer een zak met een simpele sticker erop. Scheele vindt het bijzonder leuk om als eindproducent met afnemers om tafel te zitten. Het is Hoeksche Chips al gelukt om schapruimte te krijgen bij Super De Boer en Plus West. Daarbij liggen de chips bij Jumbo waar ze verkocht worden onder het Jumbo's huismerk. En natuurlijk ligt de chips in boerderijwinkels en delicatessenzaken. Ongekend hoge verkoopcijfers haalt Hoeksche Chips bij biologische supermarktketen Marqt.

Productuitbreiding

Productuitbreiding is bij succes een logische vervolgstap. Naast smaakvarianten zeezout, zwarte peper en knoflook, is er ook paprika. Scheele: "Eigenlijk wilden we geen paprikachips maken, omdat je dan normaal gesproken vervalt in gedoe met E-nummers en gluten. Dat wilden we niet. Maar er is zoveel vraag naar, dat je dat toch niet kunt negeren. Met behulp van Intertaste uit Puttershoek zijn we diverse kruiden gaan mengen. En zo kwamen we toch op paprikachips uit, maar dan alleen op basis van natuurlijke ingrediënten."

Bron: Berichten Buitenland
Publicatiedatum: