Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Toestroom Roemenen en Bulgaren door afschaffing paspoortcontrole"

De VVD in de Tweede Kamer vreest een toestroom van arme Roemenen en Bulgaren als de paspoortcontrole voor inwoners uit die landen voor West-Europa wordt afgeschaft. Roemenië en Bulgarije zullen volgend jaar toetreden tot de Schengen-zone. Roemenen en Bulgaren hoeven na Schengen geen paspoortcontroles meer te ondergaan Roemenen en Bulgaren hoeven na Schengen geen paspoortcontroles meer te ondergaan

Schengen?

Het Verdrag van Schengen is een overeenkomsten tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. De verdragen zijn genoemd naar de plaats van ondertekening, het Luxemburgse Schengen. VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke waarschuwt in De Telegraaf voor een toestroom van arme Oost-Europese asielzoekers.

Burgers uit Schengen-landen kunnen zonder paspoortcontrole en visum naar andere Schengen-landen reizen. Roemenië en Bulgarije werden in 2007 lid van de Europese Unie. Volgens planning worden zij in maart een Schengen-land.

Nu worden burgers uit deze landen op weg naar West-Europa bijvoorbeeld nog bij de Hongaarse grens gecontroleerd.

Frans verzet

De partij wil dat het kabinet zich aansluit bij Frankrijk. De Franse minister van Europese Zaken Lellouche zei afgelopen week dat hij het besluit over toetreding tot Schengen tot aan de zomer wil rekken. Hij hoopt op steun van Nederland.

Lellouche is bang dat de externe EU-grenzen niet meer veilig zijn als Bulgarije en Roemenië deel uit maken van de Schengen-zone. Er zijn volgens hem nog te veel illegale Turkse immigranten in Bulgarije, en illegale immigranten uit Moldavië in Roemenië.

Corruptie

De Europese Commissie komt in de zomer met een rapport over de voortgang van de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad in Roemenië en Bulgarije. In het Regeerakkoord staat ook dat er een koppeling moet komen tussen deze voortgangsrapportage en toetreding tot Schengen.
Publicatiedatum: