De wereld heeft mogelijk nieuwe ecologische landbouwbenaderingen nodig, naast biologisch, om meer mensen te voeden met een beperkte oppervlakte en beschikbare hoeveelheid water. Dit zeggen wetenschappers in Londen.

Een stijging van de voedselprijzen heeft eerder al het debat aangewakkerd op Afrikaanse telers niet beter gebruik kunnen gaan maken van niet-biologische methoden om de opbrengst te verhogen. "Een toevoeging van wat meststoffen in de Afrikaanse maïsteelt kan het verschil betekenen tussen verhongeren of zelfs voldoende eten overhebben om te verkopen", aldus Gordon Conway van het 'Imperial College London'."De biologische beweging moet evolueren, gezien de enorme uitdaging die voor ons ligt. We moeten serieus kijken naar gezonde, duurzame ecologische benaderingen die minimaal gebruik maken van niet-biologische meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen of zelfs genetische manipulatie."

Peter Melchett van de Britse Soil Association is het vanzelfsprekend niet eens hiermee. "Het zou juist de doodsteek voor Afrikaanse telers betekenen om dat te doen, deze methoden worden juist schaarser en duurder." Hij ziet niet de stagnerende productiviteit als bedreiging, maar volgens Melchett is juist de afhankelijkheid van dergelijke middelen de bedreiging.