Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amsterdam begonnen met aanbesteding Food Center

De gemeente Amsterdam is samen met het stadsdeel Westerpark de aanbesteding voor het Food Center Amsterdam begonnen. Weliswaar heeft de hoofdstad nu geen financiële ruimte voor een proactieve, grootschalige herstructureringsoperatie, maar de stedenbouwkundige, bedrijfseconomische en maatschappelijke noodzaak is zo groot dat besloten is te beginnen met de aanbesteding. Samenwerking met marktpartijen vormt de enige effectieve aanvliegroute. Het Food Center Amsterdam is een groothandelsmarkt in levensmiddelen van en voor de regio.

Het betreft een gebied van 21,5 hectare aan de Jan van Galenstraat. De gemeente heeft in 2004 besloten dat dit gebied, dat inmiddels 75 jaar als zodanig functioneert, nodig moet worden opgeknapt. Naast de realisatie van 95.000 vierkante meter bio gaat het ook om de bouw van honderd tot tweehonderd woningen en enkele voorzieningen. Ook de restauratie van het rijksmonument Markthal en het verplaatsen van de hoofdingang en enkele bedrijven vormen onderdeel van deze complexe, binnenstedelijke herstructureringsopgave. Herstructurering is dringend nodig. Daarover is iedereen het wel zo'n beetje eens: sommige gebouwen zijn in slechte staat van onderhoud, de lay-out is verre van efficiënt en de aanwezigheid van deze groothandelsmarkt levert een flinke belasting van dagelijks vrachtverkeer op.

De ambitie van dit alles - die ook is vastgelegd in een document - is te komen tot een duurzame, economische herontwikkeling. Gekozen is uiteindelijk voor een relatief nieuwe aanbestedingsvorm; die van de concurrentiegerichte dialoog. Die keuze komt voort uit het feit dat de gemeente niet in staat blijkt het plan programmatisch en technisch te bepalen en/of de daarmee samenhangende juridische of financiële voorwaarden te specificeren. De gemeente heeft ook nog geen volledig eindbeeld van de stedenbouwkundige invulling van het plangebied en de precieze economische en juridische voorwaarden voor de samenwerking met een ontwikkelend en beherend consortium. Ook dat leidt tot de keuze van deze aanbestedingsvorm die zich onderscheidt door de wijze van uitvragen.

Bron: www.cobouw.nl/nieuws
Publicatiedatum: