Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afrika, Rusland, Roemenië, Hongarije en Polen belangrijkste markten

"Ad Loogman: "Goede vraag naar aardappelen"



Tholen - De aardappelmarkt heeft te kampen met de naweeën van extreme weersomstandigheden. "De grote hoeveelheid regen die er vanaf augustus gevallen is, heeft het rooien bemoeilijkt. Veel aardappelen zijn beschadigd en sommige percelen blijven te lang in de grond, wat de kwaliteit niet ten goede komt", zegt Ad Loogman van de gelijknamige Amsterdamse aardappelgroothandel.



"Men schat dat 8 tot 10% van het areaal nog in de grond zit. Als het zo blijft regenen, kun je dit percentage ook afschrijven", vervolgt Ad. Op de vraag hoe de situatie is in de aardappelproducerende landen om ons heen, antwoordt de aardappelhandelaar: "Er is een tekort aan aardappelen in Oost-Europa vanwege misoogsten door de extreme droogte in de zomer maanden. Frankrijk heeft iets minder, België minder en Duitsland fors minder aardappelen."



"De extreem wisselende groeiomstandigheden in 2010 - met een koud voorjaar, droog en warm weer in mei en juni en de regenval in juli en augustus - hebben dit oogstseizoen gezorgd voor vrij lage opbrengsten per hectare, een laag drogestofgehalte (20%) en veel kleine knollen per plant. Daardoor zijn er weinig grote aardappelen beschikbaar voor de frietindustrie", somt de aardappelhandelaar op.



"De vraag naar aardappelen is goed. Momenteel zijn Afrika, Rusland, Roemenië, Hongarije en Polen de belangrijkste markten. De prijzen zijn en vast en de verwachting is dat dit zo blijft, dan wel dat de prijzen zullen stijgen", zegt Ad. De handelaar signaleert weinig opvallende trends. "Je ziet wel een verschuiving naar kleinere verpakkingen (kilo's). De biologische markt is nog altijd stabiel tot licht groeiend."



Voor meer informatie:
A.C. Loogman & Zn. B.V.
Food Center Amsterdam
Jan van Galenstraat 4
1051 KM Amsterdam
Tel. +31-(0)20-6823573
Fax +31-(0)20-6823560