Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ziekte bedreigt Nieuw-Zeelandse kiwi

De Nieuw-Zeelandse kiwisector wordt bedreigd door een kwaadaardige ziekte. Telers vrezen voor de bacterie PSA, die te vergelijken is met de mond- en klauwzeeruitbraak in de veeteelt. Het ministerie van Land- en Bosbouw bevestigt dat de kiwiplanten op een boomgaard in North Island zijn geïnfecteerd met PSA, waardoor de plant van binnen wegrot.

Nieuw-Zeeland levert ongeveer 30% van de kiwi's in de wereld. Door de ontdekking van PSA wordt gevreesd voor de export. Het is niet bekend hoe PSA is ontstaan in Nieuw-Zeeland. De ziekte werd ongeveer 25 jaar geleden voor het eerst ontdekt in Japan. Volgens een instelling voor voedselveiligheid in Nieuw Zeeland is er geen risico voor de volksgezondheid.

Nieuw-Zeelands grootste kiwibedrijf Zespri geeft aan dat om de ziekte te bestrijden, het nodig is de kiwiplanten te rooien en verbranden. De directeur van Zespri kan nog niet zeggen hoe deze ziekte zich in Nieuw-Zeeland verder gaat ontwikkelen.